Kapitola 14 – Stručná EC popová biografie (1963-2007)

1963

Oficiálně vzniká hudební styl EC pop (čtěme ísí pop), onehdy ještě pod prvotním názvem Natur pop.

Zakladateli Natur popu (později EC popu) jsou tři třináctiletí přátelé Lan Rabski, Suzi Tallo a Irena Slutzki z ostrova jménem Gator.

Naživo poprvé prezentována verze skladby s názvem Natur hotel, jež tématicky poukazuje na propojení světových národností a na význam umění a přátelství v lidském životě. Jakási hymna Natur popu (později EC popu).

1964

Skladba Natur hotel oficiálně vychází na malé desce a ujímá se vedení místní gatorské hitparády.

Za úspěchem skladby stojí na tu dobu nový revoluční sound propojující prvky elektroniky s klasikou (míněno vážnou hudbou), zpěvností a tématičností.

Nábor nových muzikantů a zpěváků, objevuje se pojem subkultura, Natur pop (později EC pop) působí na lidi všech věkových kategorií.

1965

Natur pop má svou první výraznou sólovou zpěvačku Debru Johanson vystupující pod jménem Debbie Peterson.

Debbie nazpívala skladbu Neptun In The Rainbow pojednávající o fiktivním příběhu dívky, která sní o tom, že se jednou podívá do Vesmíru a navštíví planetu Neptun. Skladba dostává přezdívku „textový román“ a to pro svoji obsahovou část.

1966

Irena Slutzki natačí svůj první poloamatérský film s názvem Snářka Dana Osna pojednávající o dívce pracující v továrně na sny, která sní o tom, že se jednoho dne uplatní jako elitní kreslička lidských snů. Suzie Tallo k filmu maluje rekvizity, Lan Rabski skládá novou hudební koláž ve stylu Natur popu. Film se pokouší o propojení snové fikce s realitou, jedná se o gatorskou Novou vlnu.

1967

Oficiálně vzniká uskupení England´s On, jedná se o dívčí soubor, z něhož později vycházely významné Natur popové (později známé jako EC popové) zpěvačky.

Význam akordu známého jako H chord (čteme ejč chord) kombinujícího zvuky zvonkohry, tehdejších kláves, šumů moře, lesa a zpěv ptactva. Dnes bychom toto označili za syntezátorový rejstřík.

1968

Vychází jedna z prvních Natur popových (o něco později známých jako EC popových) kompilací, mimo jiné obsahující skladby nejen od Debbie Peterson či England´s On, ale také od zakladatelů Natur popu a dalších spřátelených duší tohoto ojedinělého gatorského soundu.

Náhled playlistu:

Natur Pop Star – Natur Hotel

Debbie Peterson – Neptun In The Rainbow

England´s On – Silva

LIST (Lan, Irena, Suzie themes) – Dreamer (Dana Osna Themes)

Paris Story – Je taime France

Mera Palace – Vacantion In Paradise

Lawrence Costa – Ti Amo

The Pictures – Rembrant

Pagoda De Blank – Landschaft

1969

Oficiálně začíná vysílat Radio Clever na proslulé gatorské vlně 99,9. Populární se stávají blocky Weekend with company Parlathone, Radio Clever sound a program Galantica.

Vzniká nová verze skladby Natur Hotel, kterou nazpívala Debbie Peterson – nyní již pod do budoucna zavedeným názvem „EC Hotel“.

1970

V platnost vchází tak zvaný klon Vanda Elemant neboli jinak řečeno: vybraná zpěvačka se vždy na deset let stává interpretkou daného jména a poté štafetu předává jiné dívce, slečně či ženě.

1971

Na scéně se pro změnu objevuje jeden z nejvýznamnějších mužských představitelů EC popu sedmdesátých let, známý jako Roger Nebraska.

1972

Výstava umění na Gatoru. Vítáni jsou všichni zájemci o umění: od výrobců originálních triček přes kouzelníky a varietní umělce až po zájemce o hudbu (skladatelé, textaři, muzikanti, zpěváci). Příležitost pro ty, co by se rádi uplatnili v hudbě a ve světě umění, ale nedaří se jim svůj životní sen splnit si.

1973

Debbie Peterson a Roger Nebraska spolu natáčejí duet Alice Romaneto In Chance (L´amour Glamour Pure Fascination). Skladba vypráví fiktivní příběh o dívce jménem Alice, která se na základě píšícího libreta ocitá v jeho živé podobě. Jakási parafráze na Alenku v říši divů.

1974

Ze světa: skupina Kraftwerk vydává album Autobahn, jedná se o jedno z prvních nazpívaných electro-popových alb na světě!

Pojem Natur pop se tak na Gatoru již hodnou dobu začíná používat výhradně pro baladické skladby a v platnost již několik let vchází název EC pop (electro-classical pop) a to od roku 1969.

1975

Duet Debbie Peterson a Rogera Nebrasky vychází na legendární kompilaci Radio Clever sound vol 9. Ke skladbě je natočeno i poutavé černobílé video na způsob krátkého filmu ve stylu retra 50tých let.

Ze světa: řecký rodák Vangelis vydává legendární album Heaven and Hell, na němž se objevuje duet s Jonem Andersonem (pocházejícího ze skupiny Yes) s názvem So Long Ago So Clear a duet s Vanou Vertousis 12´o´Clock. Důkaz o tom, že elektronickou hudbu a hudbu klasickou lze bez problémů propojovat a tudíž že se nejedná o žádnou přehnanou vědu ani blud.

1976

Na EC popové scéně se objevuje Pavel Calman. Natáčí skladby jako A Cup Of Tea, Town 49, Street Flowers. Představitel tzv. EC popové odnože „City pop“ neboli „Městský pop“. Později má Pavlův odkaz vliv na vznik konkrétních tématických kompilací jako Aquaristic Dance, More Controverze, EC Renomance či Dream About Beautiful Girls.

1977

Móda inspirovaná sci-fi dobývá svět a dorazila i na Gator. Vznik podstylu EC popu, tzv. Earthsynth neboli kontrast tance a elektroniky s prvky živého klavíru vyhrávajícího ve stylu klasiky. Populární se stává pojem „Bachovský klavír“. Jedná se o EC popovou taneční instrumentální hudbu!

Gatorští představitelé Earthsynthu: Synthphonica, Earthsynth, Landboat, později skupina s názvem Synthphonics.

Ze světa: tam se rozmáhá naopak tzv. Spacesynth, což je naopak čistá taneční instrumentální popová elektronika (na rozdíl od EC popu bez příměsi klasiky!). Představitelé: Space, o něco později Laserdance, Hypnosis, Koto.

1978

Rozmach Romanopoetriky a s ní související zakládání hotelů (vizte City Means III – město plné protikladů, kapitola 9 – G).

1979

Debbie Peterson a Roger Nebraska zasnoubeni aneb důkaz o tom, že i v hudbě lze nalézt svoji celoživotní lásku v podobě lidské duše.

Je nahraná nová verze skladby EC hotel, kterou má na svědomí uskupení England´s On.

Symbolický popěvek: „take piano, take keyboards, oboe, basson strinks, some choir and make EC pop“ zde platí i nadále.

1980

Výraznější zapojení smyčcového kvarteta do EC popu. Snaha jít s věkem moderních kláves a syntezátorů. Smyčcové kvarteto se stává symbolem EC popu 80tých let.

Snaha EC popu v pokračování tématických popěvků a melodičnosti hudby, stále zde platí image „decentního kultivovaného vystupování“, oproštění se od nevkusu módy 80tých let, pokus o normálnost a nenásilnost módy, jako tomu bylo u EC popu v 60tých a 70tých létech. Prioritou se opět stává hudební vyjádření, ne křiklavá móda kýčovitých novoromantiků.

1981

Rok nových jmen v EC popu.

Výčet zajímavých intepretů:

Ela Andante

Mariana Danten

Tania Daboo

Dinie La Vie

Martin Vrkoslav

WE (za tímto pseudonymem se skrývá pouze jedna interpretka!)

Petra Czerna

 

Tradiční důraz na zvolení přijatelného pseudonymu, práce se jmény, potěšení z jejich tvoření a hravosti, být tak v něčem originální, důraz na dobré znění a nezaměnitelnost jména.

Ze světa: Buggles a jejich singl The Radio Kill The Radio Star: za jeho přispění se rozjíždí hudební stanice MTV.

1982

Pokus o zpěvný Earthsynth a EC popový Spacesynth

Výčet zajímavých interpretů:

Amplionela City

Disk Mix

Mono Stereo

Level 2 Planet

Frontal Edited

Division 209

1983

Koná se první ročník projektu MUSIKAL STAR (vizte City Means III – město plné protikladů, kapitola 9 – G)

1984

Vychází jedna z prvních proslulých tématických kompilací More Controverze, na níž se ocitá jemně kontroverzní verze skladby Do You Wanna od Dinie La Vie, pojednávající o ženě jménem Krystina, která dvacet let strávila v přítmí svého domu coby osamělá tvůrkyně obrazů a po těchto dvaceti letech jí do života vstoupil muž, co se přistěhoval a donutil ji opět vyjít si do společnosti, kde Krystina zjišťuje, že ji přitahuje stejné pohlaví.

Pokus o inovaci EC popu a o hlubší tématický popěvek, jakýsi manifest proti lehkovážnosti novoromantických kýčovitých popěvků typu Samantha Fox, C. C. Catch, Bad Boys Blue, Modern Talking a jim podobných interpretům.

Španěl Iván vydává svou legendární skladbu Fotonovela s poutavým videoklipem (Na Youtube již hodně přes milion shlédnutí!!!)

Opět důkaz, že lze elektronickou a klasickou (vážnou) hudbu propojit.

1985

Období statistik:

EC pop podle jedné ankety jednoho nejmenovaného časopisu vyhlášen nejmelodičtějším hudebním stylem na světě, což lze považovat za onu přijatelně kladnou kritiku.

Za onu špatnou kritiku lze považovati názor jiného nejmenovaného časopisu, že EC pop je přehnaně melodický a patetický z hlediska vnucování se do přízně posluchači a až příliš hebounký na poslech.

Do této doby celosvětově prodáno přes 9 milionů kopií EC popových kompilací a výběrů.

1986

Období vyhlašování cen:

Nejlepší zpěvačka: Dinie La Vie

Nejlepší skupina: Amplionela City

Nejlepší zpěvák: Pavel Calman

Objev roku: Majka Olejnikov

Co vedlo k popularitě jednotlivých jmenovaných:

Dinie La Vie: charismatická zpěvačka, mimo jiné podporující i charitu, zpěvačka se srdcem na správném místě, víceméně bez skandálů. Nejedná se pouze o zpěvačku, ale i o textařku a hráčku na klávesové nástroje, hoboj, fagot a harfu, prostě u Dinie La Vie vyniká všestrannost a to se cení.

Amplionela City: dokázali zachovat zpěvnému Earthsynthu a EC popovému Spacesynthu neměnnou noblesu a stali se jeho nepsanými vůdci.

Pavel Calman: lamač dívčích srdcí zaujal nenásilnou interpretací EC popových skladeb, jimž vtiskl lidskou, nepatetickou tvář. Jeho hlas obsahuje jistý druh charismatu, dominuje nižším posazením, vyzařuje z něj respekt, pohoda a klid. A takoví by interpreti EC popu měli vždy být, jít druhým příkladem.

Majka Olejnikov: podobně jako u Dinie La Vie se u ní oceňuje všestrannost. Majka si sama píše texty, zpívá a ovládá hru na klávesy. Navenek působí velice milým dojmem vyrovnané sedmnáctileté ženy, která ví, co od života chce.

1987

Majka Olejnikov se skladbou „o depresích“ definitivně dobývá srdce gatorských posluchačů EC popu. Skladba je výjimečná i tím, že se v ní nenásilnou formou objevují skutečné autobiografické prvky. Je tu tak další výraznější posun od čistě pomyslných tématických popěvků k oněm skutečně v životě prožitých.

EC popoví představitelé se vydávají za hranice rodného Gatoru na koncertování do zahraničí. Mimo jiné koncertují také v tehdejším SSSR, Japonsku či Jižní Africe.

1988

Propojení „Bachovského klavíru“ se „smyčcovým kvartetem“ a jakýsi předobraz pro sound raných 90tých let: skladba Here Comes The Rain Again od EC popové zpěvačky jménem Natascha Sedych (poznámka: daná interpretka není legendární Nastěnkou z Mrazíka, jedná se pouze o shodu jmen.)

Lan Rabski vydává pro severské země skladbu Scandinavian Sandora, která překvapivě vyvolává protest u některých zastánců čistého EC popu, neboť skladba je nahrána jako čistě elektronická (tj. bez příměsí živých nástrojů.) Jednoznačný důkaz o tom, jak fanoušci EC popu milují přítomnost živých nástrojů jako jsou viola, violoncello, hoboj, fagot, lesní roh v oblasti taneční a populární elektronické hudby.

1989

Ze světa: Země se výrazně polidšťuje, neboť ji začíná zasahovat vlna demokracie.

Tradičně nahraná nová verze skladby EC hotel, tentokrát v podání Vandy Elemant.

Novou EC popovou dekádu na Gatoru začíná Ital vystupující pod jménem Michael Vietroni se skladbou The End. Tento, tehdy pětadvacetiletý mládenec je tak důkazem, že EC pop člověk může dělat i mimo Gator, tzv. na vlastní pěst, pokud kolem sebe má oddané muzikanty, dobré skladatele a milující fanoušky.

1990

Důraz na propojení „Bachovského klavíru“ a „smyčcového kvarteta“ v oblasti taneční a populární elektronické hudby.

Někteří čelní představitelé EC popu 90tých let:

Nicky Klen

Patricia Kellner

Nola Polanski

Debra Wilson

Dolores Domina

Tom Phatom

Tony J. Daniels

Timy Bolonio

Anton Jablonowski

1991

Velký boom instrumentálního Earthsyntku, jenž byl velmi populární na konci 70tých a v první polovině 80tých let. Noví představitelé: Synthphonics (skladba Earthsynth) či Emano Florent (skladba Etage number 9).

1992

Ve velké Británii vydán první EC popový regulérní singl s názvem Pictures On The Wall od skupiny Level 2 Planet. V tamější britské singlové hitparádě vystupuje až na 4. místo, v hitparádě klubové – taneční mu náleží 32. místo. Aneb důkaz o tom, že EC pop se dokáže uplatnit i na běžných rádiích jako symbol komerce, nikoliv pouze jako gatorský underground (míněno pro svět).

1993

Vzniká zajímavé uskupení s názvem Something Blue Lexicon, znamenající v českém překladu Sametový modrý slovník. V platnost tak vchází poučka: Something = sametový. Opět důkaz o tom, jak si představitelé EC popu rádi pohrávají se svými přezdívkami a neponechávají nic náhodě – jak ve volbách názvů skupin a jejich překladovém vyjádření čistě po svém, tak ve své všestrannosti, neboť Linda Dencerová (vlastním jménem Belinda Dent) nejen zpívá, ale zároveň i hraje na příčnou flétnu, zatímco druhá polovina dua Nola Polanski (vlastním jménem Apolena Polanski) vedle zpěvu píše texty k písním, mezi něž patří Rain, Come To My Life, Oidipus a nepohrdá ani sólovou dráhou (skladby André, One Moment Please, One Special Song For You).

Vedle Something Blue Lexicon (za normálních okolností: Velvet Blue Lexicon) další interpreti pro EC pop 90tých let se zajímavým vývojem vlastního pojmenování:

Sashalinda (dříve Sasha and Linda)

Anna Andrea (dříve Anna and Andrea)

Eva Lina (dříve Eva en Lina)

Colemanski Gobelini (dříve Colemanski and Gobelini)

Kate Tepelger (dříve Kate Tepelwager)

DJ Mag (dříve Toby Maternus)

1994

Na scénu vstupuje Catharina: zpěvačka, textařka a klavíristka s famózní verzí skladby Nightswimming od amerických REM, čímž otevírá kompilaci EC Renomance věnovanou EC popovým rémixům. Daný rémix skladby Nightswimming oceňuje i samotný zpěvák REM. Nightswimming od Cathariny je tak důkazem inteligentního EC popového rémixu a podobně jako originál skladby od REM navenek precizně ukazuje, jak by ve skutečnosti měl znít správný baladický EC popový sound!

1995

Na Gatoru se koná druhý ročník projektu MUZIKAL STAR (vizte City Means III – město plné protikladů, kapitola 9 – G)

1996

Ze světa: Gloria Estefan vydává skladbu Reach, která je určena pro blížící se olympiádu.

Na Gatoru v tu samou dobu vzniká skladba podobného názvu od EC popové zpěvačky jménem Jouly (čteme džúly). Tato baladická skladba opět spojuje využití klasického klavíru s prvky smyčcového kvarteta namísto přítomnosti živých elektrických kytar, přítomná harfa nahrazuje akustickou kytaru, kontrabas zastupuje tradiční baskytaru. Opět důkaz, jak vytvořit skladbu bez použití kytar. EC pop tak v zahraničí dostává označení „No quitar sound“.

Třicetileté výročí od natočení poloamatérského filmu Ireny Slutzki Snářka Dana Osna. Stále více na Gatoru zdomácňuje pojem „Maybe Osna“, což lze volně přeložit jako „Osna nám zůstává“. Opět důkaz o tom, jak zaběhnuté anglické označení si představitelé EC popu přetavují dle vlastního uvážení a pro lepší výslovnost. (viz. Something Blue Lexicon – sametový modrý slovník namísto Velvet Blue Lexicon).

Vychází další proslulá tématická kompilace Aquaristic Dance věnovaná tanci, doplněna o bonusové filmové video akvabel.

1997

Dosud prodáno přes 14 milionů kopií EC popových kompilací a výběrů a to i přesto, že EC pop je celosvětově považován za underground a danou hudbu lze zakoupit výhradně v místě jeho vzniku, tedy na ostrově jménem Gator. Jednoznačný důkaz oddanosti fanoušků, kteří pro sehnání svého vytouženého hudebního soundu neváhají překročit hranice svých domovů a tak získat to, co by pro ně jinak zůstalo nedostatkovým zbožím.

1998

Devítka znamená štěstí, osmička smůlu: tak by se dalo v kostce označit moto příznačné pro EC popovou subkulturu. Něco na tomto rčení pravděpodobně býti musí, to by jinak za záhadných okolností nesmělo být požárem postihnuto několik domů, svojí symbolikou zaměřených na EC popovou kulturu (blíže o EC popové kultuře: City Means III – město plné protikladů, kapitola 9 – G). Údajné podezření spadá na někoho z hip-hopové kultury. Ps: daná zpráva se nepotvrdila, i tak se jedná o jeden z historicky černých roků v dějinách EC popu.

1999

Rok velkých oslav, v letopočtu tři devítky, navíc se blížící dekáda milénia. Vydávání speciálních edicí z let 60tých, 70tých, 80tých a 90tých na čtyř-diskových výběrových kompletech. Vřava gatorských festivalů pod širým nebem či v tamějších kavárnách.

Vzniká nová verze skladby EC hotel od EC popové zpěvačky Jany Cobaljenko.

2000

Na EC popovou scénu vstupuje zpěvačka Larisa Melingen, jíž se později přezdívá „Ec popová Avril Lavinge.“ Tato EC popová zpěvačka proslula zejména skladbou Ninočenka, která v sobě mísí autobiografické prvky. Larisa se v písní kriticky i s jemným humorným nadhledem vyznává k ruskému muzikálu, v němž byla nucena hrát. Zároveň na povrch vyplouvají i její erotické fotografie, které nafotila s jedním předním ruským fotografem. A v neposlední řadě za zmínku stojí i seběhnutí z pódia a uštědření pravých facek posměváčkům z řad publika při jednom z EC popových živých vystoupení. Důkaz o tom, že interpreti EC popu si nenechají nic líbit (ona facka), jsou odvážní (ony eroticky laděné fotografie) a svoji životní dráhu si pečlivě volí (kritický podtext ve skladbě Ninočenka)

2001

Ze světa: teroristický útok na dvojčata v USA, dne 11. září 2001.

Jisté protiamerické smýšlení se odráží i v některých EC popových skladbách. Příkladem je text k „Rainy Day“, kde je především kritizován americký zábavní průmysl jakožto i mylný fakt, že USA je ve všem nejlepší, neomylná a nejdokonalejší.

2002

Poděbradský rodák Václav Hrdý se pod pseudonymem Jakub Ontenel pokouší o regulérně první český instrumentální Earthsynth na svém CD Vision Of Synthphony, které je zároveň jednou z příloh pozdější knihy City Means – město plné návratů. CD kompilace vzbuzuje nadšení i kritiku a to zejména pro přítomnost, pro hudební styl Earthsynth tolik potřebného, „živého klavíru“. Skladby: Vision Of Synthphony, Pallas Street Of Harmony, One Day In Luminous City.

2003

Na Gatoru se koná třetí ročník projektu MUZIKAL STAR (vizte City Means III – město plné protikladů, kapitola 9 – G)

Vychází proslulá tématická kompilace Dream About Beautiful Girls. Na přebalu této kompilace se nachází velryba s otevřenou tlamou, kde v pokleku setrvává muž v pravé ruce třímající růži, jíž přijímá dívka pro změnu v pokleku setrvávající na břehu.

EC pop slaví čtyřicetiny!

2004

Na hudební scéně se objevuje dívčí EC popové duo říkající si Jekatěrina Jekatěrina, které vydává legendární kompilaci Sormi Colection.

Výčet zajímavých EC popových interpretů po roce 2000:

Jekatěrina Jekatěrina

Maurice Gerald

Larisa Melingen

Sebastian Lehm

Katja

Paolina

Vanna

2005

Jistý vliv z řad „devadesátkového eurodance“ v jeho co možná nejjemnějším provedení, zejména s prvky velmi příjemného relaxačního „stylu trance“ (příklad: Fun Fun – I´m Needing You), jenž byl u EC popu již patrný na přelomu tisíciletí. Naopak vlivy moderního R´n´B či rapu, jenž získávají na stále větší popularitě i v rámci vzájemného propojení (příklad: Jay-Z & Rihanna – Umbrella) jsou pro EC pop zcela nepřípustné!!!

2006

Remasterovaná verze kompilace „EC renomance“ s bonusovými novými verzemi starších i současných EC popových skladeb. Kompilace rovněž obsahuje Ec popové duety (příklad: Majka Olejnikov & Catharina, Debbie Peterson & Roger Nebraska) a rovněž rémixy od jiných interpretů: Pet Shop Boys – It´s a Sin (Mendelson Rhapsody), Jon & Vangelis – Italian Song (Ela Andante)

2007

Uskupení England´s On slaví 40 let. K tomuto výročí se uskuteční řada koncertů, jejímiž hlavními hvězdami jsou hudebníci a zpěvačky, co daným souborem za jeho celou existenci prošly.

EC popoví interpreti opět hojně cestují po světě, mimo jiné zavítají i do Čech, jmenovitě do těch středních, konkrétně do Katalné Mochny.

Tom Patrick se představuje:

Vlastním jménem Václav Hrdý. Celý život žije v Poděbradech, které jen nerad opouští. Zprvu se věnoval hudbě, uhranul mu syntetizátorový pop 80. let, zvláště žánr Italo Disco, jehož je zapáleným znalcem.
Příspěvek byl publikován v rubrice City Means III. – Město plné protikladů. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *