Codyho stránky

Hlavní strana
 ×  Bloxxter ×  O Codym ×  Články ×  Cizí díla × Knihovna ×  Magie ×  Necronomicon ×  Srazy ×  Ke stažení ×  Odkazy ×  Mapa stránek ×  Diskuse ×  Kontakt

Therion

Therion

Historie • Kdo je kdo • Magická hudba • Alba

Therion je švédská kapela jenž se od deathmetalu transformovala až do klasického operního metalu dneška, jenž zavání tajemnou mystikou. Jejich současný směr udávají i operní zpěváci, jichž hojně užívají, právě tato charakteristika je pro ně určující a jsou opravdovou jedničkou v této oblasti. Zakladatel, kytarista a leader kapely Christofer Johnsson se vzdal svého zpěvu ve prospěch operních zpěváků a tak skupina Therion zpívá v současnosti jen minimum textu, čímž docílili kolosálního úspěchu a udrželi kvalitu všech pozdějších alb. Ale kde to vlastně všechno začalo?

Vystoupení      Vystoupení

Historie kapely

Blitzkrieg a MegaTherion

V roce 1987 Christofer Johnsson založil v Upplands Väsby hudební uskupení s názvem Blitzkrieg (Chris hrál v té době na baskytaru, kytaru hrál Peter Hansson a Oskar Forss měl bicí - tato formace vycházela hudebně z Metallicy a Slayeru), jenž se později přejmenovalo nejdříve na MegaTherion (Chris přešel na elektrickou kytaru a repertoár se stal jasně deathmetalovým, také svou roli sehrálo ovlivnění kapelou Celtic Frost) a finálně na Therion (těsně předtím odešel Oskar a místo něj nastoupil Erik Gustafsson]. Jádrem, mozkem, leaderem kapely, hudebním géniem, rotorem i statorem kapely je kytarista, zpěvák, hráč na klávesové nástroje a autor hudby i textů Christofer Johnsson. Není mnoho hudebníků, kteří by excelentně, tak jako on, zvládali všechny tyto funkce a vedli tak svou kapelu cestou slávy. A koneckonců on je nyní jediný původní zakládející člen kapely.

Deathmetalové začátky Therionu

První alba Therionu byly jasně deathmetalové, ovšem s nezapomenutelnou melodikou a technickou precizností všech skladeb. Začalo to v roce 1990 albem „Time Shall Tell“, což bylo vlastně první demo album, protože před rokem 1988 mělo toto hudební uskupení jen 2 koncerty a žádné demo nahrávky! Album „Of Darkness“ byla vlastně „ostrá“ verze předchozího alba, tyto alba nahráli u Deaf Records. Ovšem spolupráce s tímto vydavatelstvím byla tak špatná, že Therion přestoupil k Active Records, kde natáčeli další album „Beyond Sanctorum“ v roce 1992. Na tomto albu hráli jen Peter a Chris, protože Erik odešel do USA.

Následovala velká „přestavba“ členů kapely. Odešel Peter a příšli Piotr Wawrzeniuk na bicí, Andreas Wahl na basu a Magnus Barthelsson na kytaru. V této éře experimentů vznikalo album „Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas“, které bylo výsledkem jejich pocitů a vlivů Iron Maiden a Judas Priest. Active Records s nimi po tomto albu zrušilo smlouvu a tak Therion se potřetí stěhoval do stáje Megarock Records, což ale nevydrželo dlouho a tak poslední změnou bylo zabydlení u Nuclear Blast. Výsledkem bylo vynikající album „Lepaca Kliffoth“ s perskými motivy a inspirované kapelami jako Klaatu, Pavlov's Dog, Eloy, Pink Floyd a Mandala Band. Následovaly problémy u budoucnosti celé kapely, kdy Chris to řešil převážně s Piotrem. Kapela zjistila, že je turné příliš unavují a že bez manažera je to velmi náročné. Také pro své další plány potřebovali lepší nahrávací podmínky, chtěli angažovat chorálové pěvce a spoustu dalších věcí, které záviseli na finančních podmínkách. Chris nakonec zavolal řediteli Nuclear Blast a celou situaci mu vyložil. Po zvážení situace ředitel Markus Steiger na vše přikývl a na místě druhého kytaristy se dostal Jonas Mellberg a vše se opět mohlo dát do pohybu.

Průlom do opery

Albem „Theli“ Therion jasně ukázali že gotický, operní a mystický metal je to, co umí a setsakra dobře! Od tohoto alba přidávali klasické nástroje, mužské i ženské operní vokály, chorály, motivy severské a arabské a tak každé jejich album je krokem vpřed a vždy dokážou své posluchače příjemně překvapit. Někteří hudební kritici říkají, že skvěle dokázali skloubit melodiku Iron Maiden ovlivněnou metalovou vlnou s klasickým pojetím vážné operní hudby. Proto Chris angažoval také hudebníky vážné hudby: violy, flétny, cela a spoustu dalších nástrojů známých z klasické (vážné) hudby. Mezi jinými skvělými jmény tak můžeme najít i Sarah Jezebel Devu i Lorentze Aspena, Ralfa Scheeperse, Petera Tägtgrena a Hansi Kürscha. Od této doby tedy se Therion projevuje operním zvukem a tento postup se jeví jako geniální tah a tak album od alba nacházíme stále nová překvapení a vylepšující se zvuk, texty a hudbu.

10-tiletá krize

Následovalo veleúspěšné turné a 10-tilété výročí trvání oslavil Therion albem „A'arab Zaraq Lucid Dreaming“, jehož úspěch byl také vynikající. Ovšem problém nyní tkvěl v tom, že po různých osobních problémech z kapely odešli všichni „normální“ muzikanti a zůstal jen Chris a operní sólisté angažovaní pouze jednorázově. Takže vypomáhat přišel jako již několikrát Chrisův přítel Tommy a tak se zrodilo album „Vovin“, které bylo v podstatě Chrisovým sólovým projektem, ale pod jménem Therion. Následovalo opět turné, protože tržby za prodané nosiče byly dvojnásobné oproti Theli, ale bylo to všelijak poslepované. Tommy hrál druhou kytaru. Sami Karppinen byl najmutý bubeník a některé dívčí hlasy byly nuceny zpívat pánské party! Prostě in provisorium. Tato doba zrodila album „Crowning of Atlantis“, kde se Sami přiřadil k novému Therionu nastálo.

Nová éra Therionu

Sami také dostal do Therionu bratry Niemany Kristiana a Johana, což je již dnešní sestava Therion. Nyní se teprve ukázalo, že to je pravá kapela. Všichni členové plně pracovali na nových písních, jak na textu i hudbě a tak Therion pokročil výrazně nahoru. Následovalo plně koncepční albam s mystickou tématikou, jenž mělo svůj koncept promyšlen do posledních tónů. V této skvělé sestavě zvládli turné do Jižní Ameriky i jinde po světě a tak Chris po létech konečně v klidu nasbíral materiál na další alba.

V roce 2002 Therion oslavil 15-ti leté výročí „živým“ dvojalbem Live in Midgard.

Již zmíněný materiál jenž Chris připravil, bylo 55 (!) nových písní a tak v květnu roku 2004 vyšly hned dvě alba Lemuria a Sirius B, která jsou fenomenální v tom směru, že Therion si na ně pozval 171 hudebníků a zpěváků!

Kdo jsou Therion?

CHRISTOFER JOHNSSON
kytara, klávesy, zpěv

Christofer Johnson

Ve svých 15 letech začal hrát na baskytaru a později přešel ke klasické elektrické kytaře. Therion je jeho domovská kapela, ale také zvládl tři projekty v psychometalu ve formaci s názvem „Carbonized“. Dále spolupracuje v kapelách „Liers In Wait“ a „Messiah“. Nikdy neměl žádné hudební vzdělání a nikdy nenavštěvoval žádné školy ve hře na kytaru.

KRISTIAN NIEMANN
kytara

Kristian Niemann

Na kytaru začal hrát ve svých 17-ti letech a již dříve účinkoval v menších kapelách regionálního formátu. V roce 1994 odjel do Los Angeles studovat jazz do Hudebního institutu. Ještě když byl ve USA (1996), zúčastnil se alba Hottest Unknown Guitarists pod patronací firmy JSR records. Když se vrátil do Švédska, učil metalovou kytaru na Stockholmské kytarové akademii, ovšem nyní učí pouze soukromě ze svého domova. Do skupiny Therion se dostal přes bubeníka Samiho se kterým hrál v rockové kapele. Když Tommy Eriksson opustil Therion, Sami ho doporučil na jeho místo. Pokud zrovna nenahrává či není na turné s Therionem, můžeme ho najít jak pracuje v hudebním studiu nebo hraje s jinými menšími kapelami různých stylů. Jeho největší inspirací jsou Allan Holdsworth, Eric Johnson, Greg Howe, Marty Friedman a Shawn Lane.

JOHAN NIEMANN
baskytara

Johan Niemann

Johan začal hrát na baskytaru na návrh svého učitele ve svých jedenácti letech. O několik let později natočil dvě alba s kapelou Mind\'s Eye. Opustil tuto kapelu v roce 2000 kvůli křížení termínu s Therion. Studoval Stockholmskou hudební konzervatoř v oboru hudební produkce a práce se zvukem. Krom Therionu je členem mnoha menších hudebních skupin v okolí Stockholmu.

Magická hudba

Vnímavý a znalý čtenář, již při názvu této kapely zbystřil a zavětřil cosi „bestiálního“ v názvu této kapely. Ano, ne náhodou se kapela, která má texty a hudbu s mystickou tématikou jmenuje Therion. Své jméno si vybrali po Velké Bestii 666 - Aleisterovi Crowleym. Jeho odkaz a myšlenky je oslovily natolik, že svůj název původního Blitzkrieg směřovali k Mistrovi Therionovi, jednomu ze jmen Aleistera Crowleyho.

Styl hudby Therion od předělového alba Theli směřuje k něčemu víc, než je pouhý operní (gotický) metal. Pokud si povšimneme textů a skladby jednotlivých písní na albech, musíme si nutně povšimnout mystického podtextu celé jejich tvorby. Vycházejí z mytologií severských a arabských, dávajíce důraz na sakrální význam mýtů a tak hudebně dokážou podtrhnout významná místa a nejedno album jest stavěno jako hudební doprovod či vyjádření rituálu nebo duchovní cesty.

Ale pokud se podíváme blížeji na obsah textů, zjistíme, že neklamně ukazují na odkaz Kennetha Granta a protože nejsem sám, kdo si Therionu všiml, nechme mluvit Dianann ze staré CyberTempli:

„Tak, jako se v „Lepaca Kliffoth“ ocitáme uprostřed vizí, zářících děsivým a až apokalyptickým šílenstvím (Black, The Beauty In Black, Riders Of Theli), přesouvá se těžiště postupem času na zosobnění tajných sil, vyjadřovaných mystickými prvky (To Mega Therion, Cults Of The Shadow, Invocation Of Naamaah), osvojení si duchovní svrchovanosti a pochopení dávné minulosti lidstva, spojené s událostmi u Stromu života (Nightside Of Eden, In The Desert Of Set), až k chaoticky rozesmátému šílenství, divoké bezuzdnosti, naplněné žádosti, vzývání Babalon a Pana (The Rise Of Sodom And Gomorha, Wine Of ALVQAH, Birth Of Venus Illegitima).“

A jako bonbónek na závěr nabízím překlad jednoho textu od Therion, jenž Vás možná o magickém podtextu jejich hudby nejenom přesvědčí.

Therion, foto

Wine of Alvqah / Víno z ALVQAH

El-A´Aver, Talbis Iblis.
Gulshan-i raz. Zhat-i Shaitan.
Ya zhat-i Shaitan.

Pij víno z Alvqah a vdechuj tajemný kouř bohů.
Buď opojen zeleným stínem ráje.
Poznej, že nic není pravda a vše je povoleno,
pak čti starého muže z hor a jeho Knihu lží.

Nektar z Alvqah steče do mých snů,
pramen ráje jak hluboký a skrytý proud.

Alba

Zde je popis - recenze několika alb skupiny Therion, nejsou zde všechny, jen ty které jsem buď slyšel nebo o nich mám zaručené informace.

Of Darkness

Of Darkness…

Toto album je jedno z prvních, které Therion vydal. Mladému Chrisovi (leaderovi kapely) bylo pouhých 18 a přesto již Therion dokázali, že si budují nezapomenutelné místo v oblasti hudby. Toto album je sice plně deathmetalové a agresivní, ale přesto je velmi melodické a technicky skvěle propracované.

Sympfony Masses / Ho Dracon Ho Megas

Sympfony Masses / Ho Dracon Ho Megas

První album, které se vymanila z deathmetalového konceptu bylo Ho Dracon Ho Megas, svým pojetím se řadí spíše do tzv. Dark Metalu, celkovým pojetím je velmi temné a pocit temného zla je prodchnuta celková melodika a zapojení krom angličtiny i hebrejštiny se jevilo jako šťastný krok, který pomalu vedl do jejich současného směru.

Leppaca Kliffoth

Lepaca Kliffoth

Dalším albem, kdy se textově obracejí k starobylým mytologiím, démonologii a mýtu draka s originálním zvukem je Lepaca Kliffoth. Ačkoliv hudebně se toto album neliší příliš od minulého, nové pojetí vokálů je natolik odlišné, že musíme toto album považovat za krok vpřed. Připomeňme první využití dvou operních zpěváků (muže a ženy) v písni Beauty in Black. Tedy zde už nenacházíme deathmetalové písně, spíše jen odkazy v některých částech (sóla, kytarové riffy atp.). Toto album bychom spíše definovali jako heavymetalové s jasným odkazem orchestrální metalové opery. Další album The Beauty in Black je vlastně reedicí alba Lepaca Kliffoth, je zde pouze jedna nová píseň a 4 nové zpracování starých písní nejsou příliš odlišné od původních.

Siren of the Woods

Siren of the Woods je album, kde Therion dokončuje svou hudební transformaci, plně nahrazuje většinu zpěvů operními vokály a chorály. Ačkoliv jeho stopáž je pouhých 20 minut bylo fanoušky velmi kladně přijímáno a oceňováno.

Theli

Theli

Therion se stal hvězdou gotického metalu v roce 1996 se svým průlomovým albem Theli, na kterém maximálním úspěchem kombinují klasické vyznění vážné hudby se standardním metal zvukem. Největším úspěchem bylo skvělé využití chórů v kombinaci s klasickými nástroji. Vynikajícím počinem bylo také využití hlasu Dana Swanö jako hosta na tomto albu. Celé album bylo hodnoceno jako mix mezi dílem Orffa a Lepaca Kliffoth. A jak léta šly, Christofer a ostatní členové kapely se zaměřovali více a více na klasické vyznění jejich hudby, aniž by zapomínali na své metalové kořeny.

A'arab Zaraq Lucid Dreaming

A'arab Zaraq Lucid Dreaming

Toto album bylo vydáno k 10. výročí založení skupiny Therion. Najdeme zde nevydané materiály, cover verze a nahrávky klasických děl vážné hudby. Já osobně toto album považuji za jedno z nejlepších co Therion kdy vydal. Kombinace klasického rockového stylu s therionovským operně-mystickým nádechem činí z tohoto alba opravdu mistrovskou kompilaci, kdy i zvuk i mix je skvělý.

Deggial

Deggial

Další album, kterým opravdu vynikli, bylo Deggial. Výsledkem bylo skvělé umístění na horních pozicích v hitparádách v mnoha zemích například v Německu, Holandsku, Finsku a Polsku. Tímto albem prokázali, že by se na ně nemělo zapomínat a že jsou velkým jménem na hudební scéně. Degial přišlo opět s velkým množstvím nástrojů od klasických až po standardní metalové sestavy samozřejmě obohacené opět o chorály - a výsledkem byla čistá a jasná melodická hudba.

Secret of the Runes

Secret of the Ruins

Dalším krokem kupředu bylo album Secret of the Ruins, kde již naznačené postupy Therion spojili se zapojením celého orchestru a vzniklo tak vynikající dílo! Orchestrální části kombinované velmi vhodně s metalovými postupy tvoří základ tohoto alba. Možná ovšem bude nejlepší když necháme o celém projektu promluvit leadera kapely Christofera Johnssona (volně přeloženo):

„Celá koncepce tohoto alba byla postavená na starobylé severské tradici. V této tradici narazíme na starobylý strom Ygdrassil, tento strom sám v sobě obsahuje devět světů a právě na tyto světy se v tomto albu soustřeďujeme. Každá píseň je věnovaná jednomu ze světů a vše začíná prologem a je zakončeno epilogem. Prolog Ginnungaqap je nicota vznikání, kde byl Obr Ymer byl zabit a země byla stvořena z jeho těla a moře z jeho krve. Epilog je vlastně názvem celého alba a je základem celé koncepce Odinovy cesty, kdy se pověsil na Ygdrassil na devět dní a devět nocí. Tak získal tajemství run. Runa znamená tajemství, takže vlastně název celého alba by měl být The Secret of the Secrets (Tajemství tajemství originálně Tajemství run - The Secret of the Ruins). Tajemství skryté v runách znamená více než pouhé znaky pro písmena, jsou to magické znaky, kdy každá runa má svůj vlastni esoterní význam. Runy existovaly a existují v mnoha formách v mnoha tradicích. V severské (nordické) tradici se nazývají Futhark či Uthark. Tato tradice je ovšem dobře známá jen mezi seriózními okultními skupinami a pohanskými řády a nesmí mít směšována s jinými tradičními runovými systémy ač vypadají podobně. Stejně tak jako my se i Richard Wagner ve svých libretech inspiroval mýty a legendami z seversko - germánské tradice. Wotan je pouze jiný název pro Odina. Takže hudební vliv Wágnerův byl velký, velmi nám vyhovoval při stavbě celých textů na tomto albu.“

Sám bych jen k tomuto albu dodal, že pro znalce severské a germánské mytologie je luštění skrytých smyslů zakódované v tomu albu opravdovou lahůdkou. Už je názvy jednotlivých písní a textů jsou velmi inspirující.

Vovin

Vovin

Pět ženských a tři mužské vokály, violoncella a mnoho dalších klasických hudebních nástrojů spojených v metalové melodice. To je album Vovin. Toto album je velmi ovlivněno arabskou melodikou. Celé toto album je vynikající a dokazuje, že Therion stále jde vpřed a má svým posluchačům stále co říci. Pro mne osobně je špičkou z celé tvorby skupiny Therion, není tak tvrdé jako první deathmetalové kousky a melodika a orchestrální pojetí s nádechem mystiky a síly v této hudbě ukazují virtuozitu Therion.

Live in Midgard

Live in Midgard

Konečně živák! Co lepšího si vybrat na oslavu 15 let existence této legendy? Toto 2 CD jehož název vybírali sami fanoušci je vynikajícím kouskem se skvělou atmosférou a svělým playlistem toho nejlepšího z éry Therion. Posuďte sami: Ginnungagap, Invocation of Naamah, Riders of Theli, Baal region, Symphony of the Dead, Flesh of the Godsm In the Desert of Set, The Wings of the Hydra, Asgard, The Secret of the Runes, Beauty in Black, The Wine of Aluqah, Cults of the Shadow, vynikající finálová To Mega Therion a mnohé mnohé další! Prostě tohle album každý fanda Therion a kvalitní hudby musí doma mít!

Sirius B a Lemuria

Sirius B a Lemuria jsou alba, která vyšla naprostou současně a to v květnu 2004. Pravdou je, že Therion přitvrdil a obě alba jsou koncepčně velmi jiná a přesto plně odpovídají Therionovskému stylu! Ovšem je pravda, že pro ty které byl Vovin maximum tvrdosti co byli schopni zvládnout jsou tao alba opravdu tvrdá muzika. Já osobně bych řekl, že Sirius B je mnohem více mystičtější a Lemuria je zase více rockovější. Tedy myslím, že každý si najde své. Ale nemysleme si, že protože Therion přivrdili, je jejich hudba snad ochuzená a zbavená mystiky! Právě naopak, vynikající chóry, sbory a operní nástroje jsou nezastupitelnou složkou i zde. I témata písní jsou opět jasně mystická. Stačí si přečíst názvy písní. Sirius B: The Blood of Kingu, The Khlysti Evangelist, Kali Yuga, Call of Dragon, Voyage of Gurdjieff a Lemuria: Typhoon, Uthark Runa, Three Ships of Berik, Lemuria, Quetzalcoatl, Abraxas. Myslím, že tyto 2 alba jsou jasnou známkou, že hvězda Therion stále stoupá a že se do jejich další tvorby máme na co těšit.

Poznámka: Chóry a operní složky těchto alb byly nahrávány v Praze Pražským filharmonickým orchestrem!!!

… Závěr?

Co říci závěrem? Therion je skvělá volba jak pro skalní příznivce tvrdé muziky, tak pro opravdové znalce hudby a samozřejmě i pro ty, kteří si oblíbili hudbu s esoterním nádechem. Pokud si, ale Therion neposlechnete, těžko pochopíte má slova. Takže se už nezdržujte čtením mého článku a běžte si sehnat něco od Therion. Třeba jejich poslední album Sirius B a Lemuria.

Kompletní diskografie, seznam všech bývalých členů a angažovaných hudebníků.

Historie • Kdo je kdo • Magická hudba • Alba

Použité zdroje:
http://www.megatherion.com
http://mujweb.atlas.cz/www/xanacanthus/
http://www.gotterdammerung.org/music/reviews/therion/
http://metal-man.wz.cz/a-metal/Therion/therion.htm
http://www.geocities.com/SunsetStrip/1770/therion.html
http://www.metalprovider.com/nocturne/Metal%20Arhiva/biografije-Therion.htm
http://www.tartareandesire.com/bands/therion.html
http://www.tartareandesire.com/reviews/therion_darkness
http://www.whiplashmag.net/rozhovory/therion.html
http://mds.mdh.se/~kem93mkn/therion.htm
http://www.bnrmetal.com/groups/ther.htm
http://www.metalstorm.ee/bands/view_band.php?band_id=therion





Zpět
Zpět na hlavní stranu Codyho stránek

Hlavní strana ×  Bloxxter ×  O Codym ×  Články ×  Cizí díla × Knihovna ×  Magie ×  Necronomicon ×  Srazy ×  Ke stažení ×  Odkazy ×  Mapa stránek ×  Diskuse ×  Kontakt