... aneb časopis studujících
NHL 2006

„Hokej je zpátky“

Je to tak. Po roce si opět můžeme dopřát nové NHL. A po roce budeme opět moci porovnat hru týmu, který vedeme s hrou týmu v reálu. Ano. Věta, možná by se hodil pojem slogan, „Hokej je zpátky“ nabírá dvojího významu. Je tu nové NHL a nová sezóna. Tak se směle vrhněme na popis toho nového imaginárního, ale neméně zábavného hokeje.

EA Sports: It's in the game
Této hlášky se, jak vám asi došlo, nezbavíme. Ovšem kupodivu jsme se zbavili jejího opakování v intru z úst nějakého hráče NHL. Popravdě řečeno jsme se zbavili intra úplně. No ono tam v postatě nic extra nebylo, nemám pravdu?

Zde je jídelní lístek.
Menu se nám oproti 2005 moc nezměnilo. V podstatě se změnily akorát barvy a místo Světového šampionátu máme volbu Mistrovství světa. Na rozdíl od loňska ovšem přibyla možnost vytvořit si vlastního hráče. K tomu ovšem později.

A blíží se začátek utkání. Dnes hrají…
V recenzích nebývá pravidlem popisovat vybírání týmů, za které si chcete zahrát exhibici, ale já to udělám. Proč? Čtěte dál. Jako obvykle u nového NHL jsem si chtěl zahrát utkání Česko vs. Někdo. Jaký byl ovšem můj šok, když jsem se dostal k výběru dresů. Místo našeho národního znaku se tam objevila naše vlajka. Ne, že by se mi nelíbila, ale spíše nechápu, co tam dělá. Pokud vím, náš národní tým neměnil dresy, takže nechápu, proč je tam vlajka a ne znak, když i loni to šlo? Ovšem naše zemička není jedinou „postiženou“. V EA se asi rozhodli, že dresy národních týmů nejsou divácky atraktivní a jednoduše je poupravili. Asi aby americká mládež vůbec věděla, že ta nějaká Československá republika, která leží na hranicích mezi Francii a Čínou má červeno-modro-bílou vlajku.

A hráči nastupují na led…
Je to tu. Přetrpěl jsem šok s dresy a vybral si utkání Česko vs. Rakousko. Lehčí soupeř pro zahřátí prstů a procvičení se v nové hře. Hráči nastupují na led a je tu úvodní buly. Grafika se o moc neliší od 2005, ovšem na první pohled si všimnete, že hráči pod sebou mají buďto hvězdu, a nebo kruh. Podle toho poznáte, zda-li ovládáte mistra v oboru nebo ne. Fyzika puku a pohybů je také vylepšena a hráči vypadají téměř jako v televizi. Někteří opravdu jen téměř. Když jsem na ledě uviděl obrovskou bečku sádla, která měla na zádech číslo 68, napadlo mě, že si z Čechů dělají v EA legraci a nebo, že Jaromír Jágr během výluky snědl denně kance. A není sám. Jirka Šlégr také nevypadá, že by držel dietu. A takový Dopita vedle něho vypadá jako kluk z přípravky. Největší šok je, když se potom tito hráči rozjedou plnou rychlostí, jako by byli o polovinu lehčí. No nic vraťme se zpět ke hře. Upravena byla výdrž a rychlost. Hráči teď vydrží déle sprintovat a pokud mají prostor, mohou nabrat opravdu gigantickou rychlost. Jen jedno upozornění. Vždy při držení Speed Burstu hráčům sem tam puk lehce poodběhne. Nevýhodné, ale o to reálnější. Díky daleko realističtějším pohybům a vylepšené fyzice musíte dávat pozor na rozestavení a postoj svých hráčů. Jednoduše už nemůžete všechno řešit způsobem: „rozjezd-náraz-zlomyslný smích“. Může se vám také stát, že místo zlomyslného smíchu budete určovat souhvězdí kolem hlavy hráče. Navíc při jízdě na bránu už neplatí, že i když jste metr před gólmanem, dáte mu gól k levé tyčce, přestože jste u pravé. Kdepak, nyní ho jenom lehce pošimráte po betonu a už se musíte vracet, jelikož ta potvora už dávno rozehrála. Hráč také musí brát větší ohled na setrvačnost a únavu. Nepočítejte, že se vám hráč plnou rychlostí rozjede zpět. Kdepak, musí zpomalit, udělat oblouček, dát si kafíčko a poté teprve jede. Přestože se fyzika a realističnost posunuly zase o kousek dopředu, zdá se mi, že gólmani tak nějak stagnují. Ovšem - nové pohyby, ale tak nějak mi furt nesedí, když brankář klekne a puk se mu odrazí od prostoru nad vyrážečkou, což má znamenat, že jej vyrazil vrškem hole. Jednoduše řečeno, jsou gólmani tak nějak stále pozadu za pohyby hráčů.

Jime, mrkněme se na to ještě jednou. Jistě Craigu…
Přesně tak, opakované záběry a postřehy v přerušené hře byly také upraveny - nebo spíše lépe řečeno konečně stojí za to. Nástup na led trvá kratší dobu. Nečekejte rozbruslení. Ovšem v přerušené hře se podíváte na zajímavé momenty přesně jakoby je vybíral sám Spielberg. Na konci třetiny se potom znovu ohlédnete za momenty. Navíc to jsou opravdu momenty ze hry. Ne jako ve 2005 jste se koukaly na krásný zákrok Haška za nároďák a on přitom celou dobu seděl na střídačce. Že by rozdvojení osobnosti? Celý zápas vás bude provázet dvojice známá již z 2005 a to Jim Hudson a Craig Simpson. A opět se můžete těšit na jejich hlášky a dokonce se kluci naučili zase o něco lépe česky. K opakovaným záběrům bych ještě rád dodal toto: ovládání zaměření kamery na určitý bod je trochu špatně vyřešené. Nazval bych to joystickovým efektem. Jednoduše: čím víc posunete myš do horní/dolní poloviny či do levé/pravé, tím rychleji jede terčík - prostě se s tím špatně zaměřuje - mám pocit, že v dřívějších verzích to bylo lepší.

Jaká líbezná hudba…
Stejně jako loni i letos můžete slyšet skandování fanoušků v rodných jazycích. Ozvučení menu také stojí zato (EA by mohli vydělávat na prodávání SoundTracků z her - kdyby ho měl někdo doma, ozvěte se mi) a zvuky dějství na ledě také nejsou k zahození. Stále mi ale chybí pokřikování hráčů, nebo letmý záchvěv řvoucího trenéra, kterému se nelíbí košile kustoda.

O berličce, hnáty křivé…
Zmínil jsem se o znovuzavedení tvorby hráčů. Nejenže si budete moci upravit vše od barvy očí, přes počet zubů až po počet holubů v nose, ale budete si moci dávat i zranění. Například přeražený noc, jizvy či monokly. Pokud by nějakého masochistu napadlo dát si všechna zranění, bude vypadat asi jako Tomáš Savka po mejdanu s dvaceti hochy. Úpravy jsou řešeny jako replay. Vyberete možnost, kliknete do zaměřovače a pak už jenom pohybujete myší a tváře tloustnou či hubnou atd..

Hoši, děkujem, hoši, děkujem…
Dostali jsme se nakonec. Co říci závěrem? NHL 2006 přináší skvělé novinky, ale bude to stačit? Myslím, že bude. Přestože, jako obvykle chybí fotky hráčů, a to i známých, je NHL 2006 další skvělou v řadě.

HODNOCENÍ - 80%

plusy: lepší fyzika, realističnost pohybů, ozvučení, hlášky komentátorů, možnost sestřelit láhev s pitím.

mínusy: dresy národních týmů, „váha hráčů“ , chybějící fotky, brankáři se stále zdají zanedbaní.



Publikováno: 30.12.2005 v rubrice PC hry - Recenze
Diskuze: žádný příspěvek
Autor: Martin Svoboda (Redaktor)
Náhled pro tisk

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku



Vložit do fóra:
Vaše Jméno:
Vaše E-mailová adresa:
Předmět
Optimalizováno pro MS IE 6.0, Mozillu, FireFox a Operu
© Copyright 2004-2020 funous
Závazné právní podmínky
Gimpl
Portál Gymnázia Dobruška
Portál Odborného Učiliště 17. listopadu 1212
ŽVAV - ikona
XHTML - ikona
CSS - ikona
RSS - ikona
MySQL - ikona
PHP - ikona