První joint: Demoverze moudrosti
Je mi až trapně, že o tom takhle píšu, neboť je těžký najít vrstevníka, kterej nemá marihuanovou zkušenost. Ale když už jsem se tady vykecával o tom, jaký to je bez drog, a že nejsou potřeba, musím se sebou teď trošku polemizovat....

"Tohle znám," to bylo to první, co jsem říkal kamarádům kolem sebe. "To je asi z toho, jak jsem se předejchal při tom šlukování." Pravda, poprvý to moc nefunguje, říkali kamarádi.
"Celý tělo se mi vznáší, cejtim svoje jemnoenergický tělo, jak se odpoutává a trochu poletuje."
"Tak to nejseš předejchanej!" chechtal se kamarád a propojil své oči s mými vědoucím pohledem.
Přesně takový to bylo a ještě mnohem dál. Většinu těch pocitů (uvolněnost, vnímavost k energiím, dokonalá senzorická citlivost, empatie, schopnost plout na vlnách zvuku) jsem si už někdy přivodil ryze duševní nebo duchovní cestou (meditace, nadšení, láska, spánková deprivace, psaní, focení, výtvarno). Občas si prozpěvuju a taky mávám křídly, valím oči a chechtám se skrytým vnitřním souvislostem -- teď mi konečně dochází, proč mě většina lidí považovala za dlouhodobýho a intenzivního uživatele marihuany.
Ohromný potěšení jsem měl z těch vzpomínek na ty krásný pocity, který jsem si normálníma cestama přivodil, protože jsem si uvědomoval, že ty jsou daleko intenzivnější a prožívaný celou osobností. Že vycházejí ze srdce a prostupují celé tělo, že mě zaplavuje dokonalá krása. Ale tohle byly jenom pocity.
Napadá mě přirovnání k nástroji, k prostředku. Třeba muzika. Když mám problém, může mi hudba (svíčky, voňavý tyčky, čajík a spol) pomoct se cejtit líp, abych ten problém dokázal řešit. Ale sama o sobě nic neřeší. Jenom mi dává víc pohody. A čím víc jí používám a sám nic nedělám, tím míň funguje.
Taky jsem si potvrdil, že ty stavy, do kterejch jsem se dostal vlastní zásluhou, byly mnohem lepší a že mi daly daleko víc poznání. Vybojovat si to, je jako dosáhnout moudrosti. Zkouřit se je jako zkusit si to, jaký to je bejt moudrej, zkusit si ty pocity. Ale člověk není moudrej. Není dokonale vědomej. Jenom už ví, jaký to asi je. Nebo jako něco zažít na vlastní kůži a vidět to ve filmu. Je to prostě rozdíl. Jako by tady tyhle "drogy" byly proto, aby nás motivovaly a ukazovaly nám, kam máme jít.
Docela mi to povídalo, litoval jsem, že nemám diktafon, pamatuju si, jak jsem svému hostiteli vykládal, proč si myslím, že některý lidi maj s trávou hnusný zážitky a taky proč to má každej jiný. je to jako dalekohled, jako když jdu po nějaký cestě a tímhle se trochu podívám do toho, jaký to bude dál. Kdo programuje, zažívá splynutí se zdrojovým kódem. Kdo dělá muziku, dokonale ji vnímá. A kdo jde do pekla, do sebezničení, vidí plameny a je mu blbě.
Jenže to není trvalý ani tak úplně vlastní stav. Je to demoverze. Ukázka.
Hodně jsem se předtím vrtal v psychologii a dost přemejšlel o egoobrannejch mechanizmech. Jsou to mechanismy, kterejma se ego brání poznání pravdy -- zjednodušeně když si třeba něco nepřipouštíme. Povídal jsem si s Í., poslouchal jeho/její problémy a měl jsem krze tu psychologii, poznání a tak dojem, že vim, jak jí/jemu pomoct, že vidim úplně přesně jeho/její problémy a tuším jak je řešit. Chrlil jsem stovky vět, ale vždycky tak po jedný, po dvou, došlo k záseku, jeho/její ego se chytlo šptně vyslověného slovíčka a začalo se bránit.
Trpělivost je důležitá, došlo mi, což je asi taky to, o co mě tehle vandr obohatil.
A nějak jsem prožíval smysl mystického pokrytectví. Že člověku nemůžeš nikdy říct celou pravdu, protože by ji nepřijal a bránil by se jí tak urputně, že by si zavřel všechny cesty k jejímu poznání. Že můžeš říct kousek a až ho ten člověk stráví, prožije, probrečí a propřemejšlí, třeba můžeš říct další a nebo on bude úplně jinde a tvoje rady tam už nebudou sahat. (Svět je totiž multicestovej. Existuje-li jeden jediný cíl (obecně nazývaný štěstí v nejvyšším slova smyslu), pak je k němu nekonečně mnoho cest.) Ale že moudrej člověk říká jenom něco a nikdy ne všechno. Ne proto, že by to chtěl tajit, ale proto, že méně je více. A hrníček bylinkovýho čaje účinkuje často líp než tableta chemicky prožranejch účinnejch látek z bylin.
A ještě jeden zážitek, než ukončim tohle -- pro někoho možná úplně nepřípustný -- žvatlání. Jak jsem vnímal lidi na alkoholu. Dokázal jsem proplouvat mei lidma, mít je rád a tak. Ale vědomí jsem měl rozšířený, opravdu rozšířený, jak se to píše, dokázal jsem bejt s lidma na jedný vlně. Ale většina opliců mi přišla ponořená do svýho světa. Do ega. Jakoby ty drogy (a alkohol je drsnější droga než marijánka, o tom nemám pochyb) byly něco jako bylinky. Každá má jiný účinky. Alkohol mi dodá chlapskou sílu, odvahu, kuráž a věci spojený s egem -- třeba fyzickou touhu. Tráva vnímavost, poznání a empatii. Je mi jasný, co z toho bych volil. Alkohol je pro mě spojenej s nějakou nižší vývojovou fází.
Dojem a ponaučení: trávu zase dlouho ne. Meditaci, rozvíjení pocitů, tvorba, lásku, slunce a přírodu. To všechno je krásný. Třeba to úžasný sluníčko zimního dne, dneska. Bylo tak dokonalý. A za to tráva nemůže.
A poděkování a vzkazy zároveň: díky R.ovi za to, že jsme ve střízlivém stavu mohli porovnat mý dojmy z jógy a jeho z hulení a za to, že mě následně pozval. Díky Z.ům za to že mě pozvali na mýho prvního jointa, i když ho museli koupit od nějakýho chudáka, kterej se prohulil jenom k tomu, že si na diskotékách hraje na drsňáka prodává draze dary přírody. Instantní osvícení, kupujte, je to levné, silné, dobré. To je humus. Necejtim k tomu člověku nenávist, je mi líto, že to nechápe. Díky L.emu, za to báječný intro do způsobu prožívání a za silnej holandskej hašiš. Díky Í. že tolerovala můj změněný stav vědomí, což mezi náma (jak jsem později zjistil) otevřelo úplně novou vzathovou úroveň.
Kangaroo, 22. 4. 2001
P.S.: Jak dopadlo moje hledání Houbiček napodzim? Hledal jsem, báječně jsem si pročistil hlavu a uspořádal myšlenky, našel, sesbíral, šťastný frčel rychlíkem domů a užíval si cestu s jednou milou Slovenkou, doma vzal pytlík s houbama a šťastně vyhodil do koše.
Jo a až vám Jirka X bude nabízet jointa šalvěje... uvařte si radši odvar, je výbornej na nastydnutí, čistí pleť a krásně hojí rány.

Š 2001 Eldar
(Hade, Kangaroo, Picard)
Všechna práva vyhrazena
Pište nám svoje nápady a připomínky!