Recept na indický dál z červené čočky
Dál (daal,
dahl, dal) je jedno z indických národních jídel. Dál znamená prý
doslova v překladu "luštěnina" a je tedy zřejmé, že pokrm má řadu
regionálních variací. Po návratu z Indie jsem se snažil "autentický dál"
uvařit, recept je cross-overem z několika zdrojů (první dál mě naučila vařit
Zdeňka, další recept je v
krišňácké kuchařce, na jůtubu mají svoji legrační kuchařskou show
Pákistánci, výborný dál pod názvem "kari polévka" vaří v Paříži Roman
Kameš,
skoro stejně vaří dál kamarádka indická filmařka Zalina). Svoji verzi
receptu jsem léta brousil a neb jest všeobecně oblíbena a jsem často téměř
nucen dál připravovat, zveřejňuju tento recept.
Suroviny
cca půl kila červené čočky (masoor dal)
jedna nebo dvě cibule
pár stroužků česneku
dvě větší rajčata
smetana
olej
máslo
kousek čerstvého zázvoru (nebo sušený)
Koření: čili (celé nebo mleté), kari, asafoetida (čertovo lejno),
pepř, kurkuma (haldi), římský kmín (cumin), čerstvá nať koriandru (silandro,
silanžo), garam masala, sůl, pepř
Postup
- Nakrájíme cibuli na kostičky.
- Do hrnce dáme olej a na něm krátce osmažíme koření. Kari, čili, těch se dává
docela dost, cca půl hrstičky. Nejdřív celé koření, pak kratičce práškové
(nepřipálit!). Koření prej pomáhá zažehávat trávicí oheň a
bez správné dávky čili, je výsledný dál docela těžký. Něco kurkumy, špetka asafoetidy, tak
půl lžičky římského kmínu. Koření si obvykle připravím dopředu, protože když
strávím čas smažení hledáním dlašího pytlíčku a nemíchám, může se koření snadno
připálit a můžu začít znova. Dají se dát taky třeba listy kari (curry
leaves). Smažení dává koření větší sílu. A jak se říká o čili, že pálí
dvakrát, smažení tento efekt eliminuje.
- Na koření osmažíme cibuli a necháme zesklovatět. (netuším, jestli
osmažená cibule "naspod" jídla je antropologickou konstantou a nebo jenom
společným základem indoevropské kuchyně. Guláš není zas tak nepodobné
jídlo).
- Mezi tím si na sítku propláchneme červenou čočku. Proplachujeme tak
dlouho, dokud z ní teče bílá voda (kdybysme blbě propláchli, dělalo by nám
to při vaření pěnu a poznamenalo to i chuť).
- Když je cibule sklovatá, přihodíme okapanou čočku, a za stálého míchání ji
smažíme, dokud nezprůsvitní.
- Zalejeme vodou (horká voda urychluje vaření) a zakryjeme pokličkou.
- Nasekáme nebo nadrtíme česnek a zázvor. Čínského česneku dávám cca 4
stroužky. Zázvor zahřívá, takže v zimě ho dáme pořádně, v létě trochu míň.
- Česnek a zázvor zamícháme do dálu, osolíme, cca 3 lžičky soli. (Oproti všeobecně
rozšířenému předpokladu, že čočka, která se vaří se solí, nezměkne, měkne
červená čočka docela rychle. Vůbec se rychle vaří.)
- Necháme vařit, dokud čočka nezměkne. Podle potřeby přiléváme vodu. Výsledná konzistence je
něco mezi kaší a polévkou, tak podle toho.
- Mezi tím si na pánvi na vedlejší plotně připravíme "zavářku". Rozpustíme
máslo, na něm osmažíme cca dvě lžičky římského kmínu, chvilku ho posmažíme a
pak přidáme nasekaná rajčata.
- Počkáme, než nám to udělá takovou kašičku podobnou rajskému protlaku.
Pak přidáme půl lžičky kurkumy a nasekanou nať koriandru. Zelený
koriandr a římský kmín jsou hlavním tajemstvím dobrého dálu. Obejdeme se
bez nich, ale nebude to ono.
- Nesmažíme už moc dlouho, aby koriandr neztratil vůni. Rajčata odstavíme. Jejich čas ještě
přjde.
- Mezi tím dál vaříme dál. Když jsme spokojeni s měkkostí čočky a s
konzistencí celého pokrmu, pokračujeme k dalšímu bodu. Prej se dál vaří
někde i celej den. Asi to něco dělá, ale nezkoušel jsem.
- Zamícháme do dálu rajčata.
- Můžeme přidat trochu smetany. Není nutná, ale máme-li, je to lepší.
- Ještě chvilku provaříme smetanu, aby se nám pak dál nekazil.
- Přidáme půl lžičky garam masaly, ta dělá vůni, pak už dlouho nevaříme,
abychom o ni zase nepřišli. Pepř se dá taky přidat.
- Chybí-li nám v chuti kyselost, přidáme trochu citrónové šťávy.
- Pečlivě
ochutnáváme, tváříme se vážně, ladíme chuť.
- Podáváme buď tradičně s rýží, nebo s plackami čapátí. Ulomí se kousek
placky, tou se nabere dál a dá se do pusy. Jí se rukama. Resp. jednou. Kdo
si ušpiní víc než první dva články třech prstů, je prase. Já jsem většinou
líný a placky nedělám. Dá se jíst i s chlebem nebo kuskusem.
- Zbylo-li nám, necháme na později. Odleželý dál je ještě geniálnější než
čerstvý.
debata | indicky denik | klokánkova homepage
Copyright Kangaroo Soft 1999 (Kangaroo a Moulin)
poslední aktualizace
nápady, připomínky -> kangaroo@eldar.cz
Mapa stránek