Jitro kouzelníků


"Někdy jsou hranice s jinými světy klouzavé.
Nebo dochází k vzájemnému pronikání."
- Jitro kouzelníků
[play]znělka (944kB)


Archiv 2003 / 2004



moderovali Klokánek a Želvička, každou sobotu od devíti do desíti večer



Zdenka a Honza - foto Klokanek
Prožít ekologii - 26. 6. 2004, výjmečně 22:00
Malá pozvánka na léto. Zdenka Řezbová a Jan Burian již v Jitru kouzelníků četli haiku a Thákurovy básničky. Tohle léto pořádají v Jindřichovicích pod Smrkem prožitkový ekologický kurs Světem Bláhobytu. Jak podobné kursy zasáhly do jejich života, jak oni sami zasahují do života druhých? Má ekologie vůbec smysl? Nejsou ekologisté extrémisti? A jak je vnímáte vy?
[play]záznam pořadu
(60 minut / OGG / 30 MB)

19. 6. 2004, 21:00 - FM@DIA
Minulý týden proběhla v Praze a Freistadtu konference nezávislých médií FM@DIA. Zpovídali jsme na ní zástupce podobných rádií jako je Rádio Akropolis, které působí ve světě. Jakou výhodu může mít rádio vysílající "z garáže"? Jaké možnosti dává Internet nezávislým? Jak to vypadá ve světě a jak by to mohlo vypadat u nás? Spolu s reportáží přímo z místa si budeme povídat s šéfredaktorem Rádia Akropolis, Pavlem Zelinkou. S překvapením zjistíte, že nezávislá rádia to mají v Německu daleko jednodušší, než u nás. Navazujeme na debatu v pořadu Zblízka, která se vysílala 14. 6. 2004 v 20:30 a najdete ji v archívu.
12. 6. 2004 21:00 - Dědeček Horváth vypráví
Rozhovor Želvičky se stařičkým romským kapelníkem Eugenem Horváthem.
[play]záznam pořadu (60 minut / OGG / 21 MB)


Hudba blízkého východu 5. 6. 2004 od 21.00
Výlet do íránské hudby připravila Želvička. Nezaobírá se ale tentokrát hudbou tradiční, ale současnou. Kdo chce slyšet íránský hiphop, uši připravit!
[play]záznam pořadu (60 minut / OGG / 25 MB)



29. 5. 2004 21:00 - Na obláčku Marihuany do Evropské unie
Konopný
ombudsman Marek Jehlička První máj mnozí slavili jako Den Vstupu. Zastánci legalizace marihuany v tento den po celém světě pořádají demonstrace a happeningy. Jaký byl ten, který se odehrál letos na Letné? Po zvukovém pásmu, v němž se kuřáci konopí prolnou s komunistickou prvomájovou oslavou (i internacjonály buděť) si budeme živě povídat s Hankou Gabrielovou ze sdružení Konopa a s konopným ombudsmanem Markem Jehličkou.
[debata]Chcete reagovat?
[play]záznam pořadu (63 minut / OGG / 46 MB)
Humanistická medicína - 22. 5. 2004 od 21.00
Hosty jsou sociální ekolog Bohuslav Blažek, lékaři Jiří Šavlík a Jan Hnízdil a po telefonu lékařka Miroslava Lhotská. Diskusi moderuje Pavel Hlavatý.
  • Miroslava Lhotská - rozhovor (Jiřina Olmrová a Bohuslav Blažek)
  • Lékařova zkušenost s vlastní nemocí: klíč k porozumění pacientům (Jiřina Olmrová a Bohuslav Blažek)
    [play]záznam pořadu (63 minut / OGG Vorbis / 47 MB)

  • Lilly 15. 5. 2004 od 21.00
    Lilly jsem potkala na večírku. Okamžitě mě zaujala, protože je na první pohled jiná. Jaké to je být Češkou a přitom vypadat jinak než většina populace? Jak se žije v Čechách lidem, kteří jsou dle mínění veřejnosti Čechy jen napůl? Po uspěchaném setkání jsme si uvařily zelený čaj a povídaly jsme si o tom, jaké to je mít tatínka afričana a maminku Češku. O životních peripetiích jedné nádherné ženy a jejích radostech a taky troše strastí se povídalo tak nějak samo, jak si ostatně můžete poslechnout --Želvička
    [play]celý pořad (60 minut / OGG / 43 MB)

    Myth of Objectivity 8. 5. 2004 starting 21.00
    One method how to liberate ourselves from the bonds of this myth is to confrontate the perception of different individuals, ages, families, professions, ethnic units, states or civilisations. Do we really see the same? If not, let us state it in a public way and let us discuss the implicit assumptions of our personal experiences.
    This is the method we have used in our small net of students, coming from different countries of the world to Prague Cinema Studies, held at the Film Faculty of the Academy of Performing Arts. Every student was asked by the lecturer, Czech social ecologist MgA Mgr Bohuslav Blažek, to make some shots of strange phenomena in Prague streets and then to state in words the reasons why she/he finds them strange.
    photographs | authors | texts
    [play]download programme (62 minutes / OGG / 59 MB)
    Sestry Steinovy (1. 5. 2004 od 21.00)
    Sestry Steinovy, Karolína a Lucie, spolu zpívají už odmalička. V těchto dnech vydávají svoji druhou desku. Vyzrálejší, zvukově bohatší, ale stejně syrovou a zlobivou, jak jsme Sestry zvyklí slýchat. V Jitru kouzelníků trucovitě odmítly mluvit o filosofii ("Nebo odejdeme!") svěřily se, že vlastně v životě nejsou tak drsné, jako ve svých písní a že nabíjet se chodí do přírody. Moderují Klokánek a Steinovic nadšená posluchačka Ála.
    [play]Michal Němec (producent) o albu Můj tanec (3 minuty / OGG / 1,6 MB)
    [play]celý pořad (60 minut / OGG / 43 MB)
    Kyberumění (24. 4. 2004 od 21.00)
    na čaj přijdou Denisa Kera, Pavel Sedlák a někteří z jejich studentů. Denisa učí Kyberumění (v rámci něj studenti vytvářejí i blog přednášky) na FHS UK a sama se do některých kyberuměleckých projektů zapojuje, uváděla například středeční přednášku Ivora Diosiho v Ciantu, což je kyberumělecké hnízdo přímo sousedící se studiem našeho rádia v Paláci Akropolis. O jednom z projektů Ciantu jsme už vysílali.
    ->více...
    [play]celý pořad (69 minut / OGG / 52 MB)
    Etnomuzikologický mejdan (17. 4. 2004 od 21.00) Přijdou kamarádky, studující etnomuzikologii a muzikoterapii, pustíme si pár ukázek, společně si zamručíme, dozvíme se, co to je Joik a vyzkoušíme si Inuitský soutěživý zpěv - závod ve vydávání zvuků.
    [play]Záznam pořadu (58 minut / OGG / 43MB)
    Zpovídáme redakci - Stepforward (10. 4. 2004 od 21.00)
    Tento pořad se měl původně věnovat psychospirituální krizi, ale protože jsem se rozhodl nechat tohle téma trochu odležet, poslechneme si zatím takovou upoutávku na některý z dalších dílů. Co je psychospirituální krize, proč mě zajímá a vyprávím taky sen o blázinci, uslyšíte kousek povídání s Michaelem Vančurou (ke stažení, asi 7 MB mp3). Druhou část pořadu věnujeme zpovídání osazenstva Rádia Akropolis, abyste své moderátory poznali i z jiné než hudební stránky. Dnešními obětmi jsou KamCZa a The Balrog z pořadu Stepforward, který Jitru obvykle předchází. Dozvíme se, co je na "jejich" hudbě magického -- drum'n'bass, break-beat a speedgarage, jak vznikají a proč, jaké jsou párty pod širým nebem. "Je to hnutí?" ptá se Klokánek. "Hnutí to bylo, dneska to je komerce," říká KamCZA. Nicméně vypráví o "jiné planetě" parties, které jsou pro něj stále silným zážitkem. Honza, předívaný The Balrog je taky ilustrátorem Manga comixů. Povídat si budem o umělecké komunitě Deviant.art, kde The Balrog své ilustrace vystavuje. Vydává taky vlastní internetový komix. V internetových uměleckých komunitách je běžné, že obrázek vytvoří jeden umělec a jiný ho (aniž by se kdy potkali) vybarví.
    [play]Záznam pořadu (86 minut / OGG / 43MB)
    Ulítlá oslava Hrabalových narozek - 3. 4. 2004 od 21.00
    tehle tejden se slaví devadesát let od narození Bohumila Hrabala, tak Jitro kouzelníků bude slavit taky. Ale nebojte se, nebudeme si Bogana brát do úst. Necháme promluvit jeho pokračovatele, mladé básníky z Nymburka, Hrabalova Městečka, kde se zastavil čas. Patnáctiletí až šestadvacetiletí spolu se stárnoucím divadelníkem uspořádali čtení poezie v místním domově důchodců. Tamtéž jsme zpovídali Pavla Dovičína, excentrického nymburského básníka, který se s námi byl ochoten bavit (a poezii recitovat) jen po několika panácích. Své básně píše v opilosti a když se ráno probere z kocoviny, je mu z nich tak na blití, že je vyhazuje. Takhle proletělo komínem už několik stovek jemných lyrických básní. Kromě cinkání půllitrů a kavárenských podšálků, kromě básnířky Evy Hrubé, další hrabalovsky podivné nymburské postavičky, uslyšíte i kytary Jiřího Vetšníka a Petra Svobody, které jste v Jitru kouzelníků aplaudovali loni v přímém přenosu. Uslyšíte intimní zpověď, kterou s Dovičínem nahrál Vetešník skrze bedýnky od počítače, zapojené do magneťáku místo mikrofonu, jejíž mizernou technickou kvalitu budeme maskovat zvukovým expresionismem.
    [play]Záznam pořadu (45 minut / MP3 / 63MB)
    Náš příspěvek do mezinárodního vysílání proti rasismu "Radio voix sans frontiéres"/Radio Voices Without Frontiers, které proběhlo 21. března 2004 v komunitních rádiích po celém světě. Náš je o Romech v Čechách a na Slovensku.
    [play]download | english | 15:58 | mp3


    Haiku, japonská poezie - 27. 3. 2004 od 21.00
    Pořad bohužel není v archivu, ač se zjevně povedl, přišlo dokonce několik pochvalných emailů a smsek. Zdenka Řezbová a Honza Burian četli v Jitru HAIKU, jemné japonské básně, obvykle na tři řádky. Spolu s Thákurem, zapálenými svíčkami, japonským čajem a vlastními Zdenčinými haiku vznikly okamžiky tak krásný, stejně jako nezachytitelný. O tom vlastně haiku jsou - o prchavosti okamžiku. A vlastně možná to byl důvod, proč bajty s pořadem v našem archívu neutkvěly. Jo a četli jsme si taky čajová haiku kamarádky Houby Sandry, která se občas úcastni našich kouzelnických rozhovorů. Najdete je na téhle webovce.
    Tesař David nám během vzsílání ještě SMSkou poslal tuhle haiku:
    V řídké ranní tmě
    zapíjím hajku
    zeleným čajem
    (to napsal ňákej českej pán a Kundera to zařadil do knížky Piju čaj)

    Nevysílalo se, hacknutý server - 20. 3. 2004 od 21.00
    Zlí hackeři napadli server Rádia Akropolis, takže nevysíláme.
    Sluníčko se učí od dřeva - 13. 3. 2004 od 21.00 - Michalu Járovi, řezbáři z Nymburka, říkají Sluníčko kvůli jeho kdysi bujné kštici zlatavých vlasů. Léto strávil na lešení řezajíc s bandou pankáčů a dobrovolníků sochu ze čtyřmetrového pařezu stromu, vyrůstajícího na břehu. Sluníčko spojuje řemeslo s hledačstvím a duchovním přístupem. "Od každého se můžeš něco naučit," říká a v našem sezení nad čajem vám vysvětlí, čemu se naučil od dřeva. Soška na titulní stránce Jitra kouzelníků je od něj. další sošky
    [play]ukázka (minuta a půl / OGG Vorbis / 684 kB)
    [play]záznam pořadu (52 minut / OGG Vorbis / 25 MB)
    Boro, kouzelník balkánské hudby - 6. 3. 2004 od 21.00
    Boro patří k muzikantům, kteří už dlouho (on 10 let) žijí v Praze, ale stále hrají hudbu své země, v jeho případě srbské lidové písně. Tři zkoušky před koncem vejšky se rozhodl, že se bude živit muzikou a odešel. Pak neměl tři roky skoro co jíst. Pak jsem měl rodinu a musel jsem ji živit. Řekl jsem si, že čím lepsí budu muzikant, tim víc vydělám peněz. To byla moje motivace. A stalo se.
    [play]záznam pořadu (hodina / OGG Vorbis / 30 MB)
    Konvergence - 28. 2. 2004 od 21.00 - Konvergence je sdružení 4 mužů, kteří skládají "vážnou hudbu" v současnosti. Jaký to je? Jaký je skládat několik let sedmiminutovou skadbu? Jak zní? Je to záležitost jenom pro pár školených odborníků, nebo může něco přinést i nám, klasickým hudebním vzěláním nezasaženým? Slyšeli jste v Jitru kouzelníků.
    ->Článek, fotky a záznam pořadu
    proFUNKunit - 21. 2. 2004 od 21.00 - rozhovor s funky (?) kapelou, která je sice móc dobrá, ale nepříliš známá. Seznámili se na inzerát, přestože nejsou profesionálové, vyhodili od konkurzu několik bubeníků, a kytarista Mišáček se přiznal, že teprve po několika letech hraní při nahrávání prvního dema teprve začal přemýšlet, o čem vlastně jsou texty roztomilé zpěvačky Evittky. Ta bohužel do Jitra přijít nemohla, musela roznášet pívo v baru Globe, ale poslouchala nás přitom skrze net a překvapivě začala přes ICQ reagovat na naše rýpance a dotazy. Klokánek si mne ruce, jak to je kyber. Tamtéž, v Globe na Novém městě přežském je 5. 3. křest nového dema. Webovka: www.profunkunit.cz.
    [play]záznam pořadu (68 minut / OGG Vorbis / 51 MB)
    Ájurvéda - 7. 2. 2004 - Ájurvéda je tradiční indická medicína stará tisíce let. Jak se dívá na člověka, jak léčí a proč zajímá lidi v Čechách? Nechybí něco západnímu způsobu léčení? To se na příkladu učitele Ájurvédy Govinda Rajpoota z pražského ÓM centra snažil zjistit Klokánek. Místo očekávatelného rozhovoru s mistrem samým ale ulyšíte sestřih povídání se třemi jeho žáky. O Ájurvédě a zdraví povídá Vlasta Trnka, mantry zpívá Eva Urbachová a o výživě a indické kuchyni vypráví Jan Vančura.
    [play]záznam pořadu (72 minut / OGG Vorbis / 46 MB)
    Indický dýchánek - 31. 1. 2004 - Pouze muzika, malé naladění na nadcházející pořad o indické kultuře, mantry, rágy, motlitby tibetských mnichů. Rádio Akropolis, to je permanentní motlitba.
    [play]záznam pořadu (63 minut / OGG Vorbis / 43 MB)
    Vítej, roku opice! - 24. 1. 2004, 21:00 - Želvička a Toast nejen že vás nechají ponořit se do hlasů jazzových zpěvaček, ale prozradí vám i, co vás tento rok čeká podle čínského horoskopu. Doporučujeme na konci roku zkontrolovat :-).
    Přírodní kapitalismus - 18. 12. 2003 - Právě teď vychází český překlad knihy "Přírodní kapitalismus", která možná znamená průlom v ekologickém myšlení. Spojuje totiž dohromady ekologii a ekonomickou výhodnost. Povídat si budeme s jejím spolupřekladatelem Bohuslavem Blažkem a ředitelem jedné teplárenské spolecnosti, která obdobné myšlenky nejen podporuje, ale i aplikuje. Kromě Klokánka je budou zpovídat i ekologicky smýšlející víly Ála a Sandra.


    Kazaši a Uzbekové v Čechách. - 12. 12. 2003. Želvička vás zavede mezi kazachské a uzbecké emigranty žijící v Čechách. Jaké jsou politické poměry v jejich domovině a proč museli utéct? Jaká je jejich kultura? Jaká je hudba, kterou hrají a odvázaně prožívají? Samozřejmě, že ji uslyšíte! Samozřejmě, že vám přetlumočíme ruštinu a angličtinu tamějších zpěváků, umělců, samozřejmě, že se dozvíte všechno o jejich kultuře a zvycích. Názory, postřehy a reakce pište Želvičce.
    [play]záznam pořadu (67 minut / OGG Vorbis / 32 MB)
    Všechno, co se do Jitra jindy nehodilo. - 5. prosince 2003 Znáte to. To nejlepší ze Silvestrů na Nově. Když moderátor onemocní nebo moderátorka otěhotní, nebo má kocovinu, nebo když letí na Kanáry... Sestříhat výběr ze starejch věcí je vždycky to nejsnažší. Televizní hvězdy asi moc nežerete. Já taky ne. Minule jsem viděl Petra Novotného šklebit se z obrazovek dvou televizí SOUČASNĚ. Jitro kouzelníků nebude nic zastírat. Želvička odjíždí koncertovat do zahraničí a nestihne vám pustit barevenou reportáž o Kazaších žijících v Čechách. Uslyšíte ji za týden, 5. 12. Klokánek zatím narychlo přihopkal z Nymburka s batohem cédéček a knih. Asi Leonard Cohen vedle Jakuba Demla. A muzika, která se celej rok nikam nehodila... Poslechneme si pětiminutovku o Vánocích v Čechách. A možná sáhneme i do toho archívu... :)
    [play]záznam pořadu (56 minut / OGG (co to je?) / 40 MB)
    komentujte pořad

    Vezměte si červenou pilulku
    V pátek 28. listopadu 2003 bude pořad netradiční a experimentální. Přijdou studenti ze semináře mediální kritiky na pražské FAMU se svým učitelem Bohuslavem Blažkem (rozhovor s ním v archívu Dračí studny) a role moderátorů a hostů se prohodí. Protože hosté jsou zvědaví a o médiích přemýšliví lidé, budou se ptát Klokánka a jeho hosta Shaddacka na jejich zkušenost s Internetem a netovým rádiem a na názorz na jejich budoucí vývoj.... Ptát se budeme vlastně navzájem. Nečekejte pointy, klišé, ani připravená vystoupení. Pointu prozradíme dopředu: pointa není.
    Seminář mediální kritiky v Rádiu
Akropolis
    Pořad a Rádio Akropolis očima a fotoaparátem Jiřího Coubala

    Související odkazy:
    [play]záznam pořadu (44 minut / OGG (co to je?) / 31 MB)
    komentujte pořad

    Dobrodruhem v Tanzánii (21. 8. 2003). Martin Brett zvaný Redbull se rozhodl vydat se s kamarádem do Afriky a rozjet tam obchod. S otřískaným notebookem a znalostí angličtiny. Po třech měsících odcestoval téměř v želízkách, mezi tím měl třikrát malárii a jednou břišní tyfus. Přivezl si spoustu zážitků, zajímavou hudbu (která se prolnula celým dvouhodinovým jazykovým jamem) a o své cestě píše knihu. Mimo to tvrdí: Tanzánie je ráj na zemi.
    [play]záznam pořadu (126 minut / OGG (co to je?) / 96 MB)
    komentujte pořad

    Volby v Ázerbajdžánu? Fraška! (14. 11. 2003). Adam Havlín a Filip Pospíšil byli coby pozorovatelé prezidentských voleb v Ázerbajdžánu. Jak se zjisily, byly od začátku až do konce zfalšované. Jak vypadají volby na papíře? Přečtěte si článek Adama Havlína (či téma Infoservisu o Ázerjbajdžánu) a poslechněte si Jitro kouzelníků.
    [play]záznam pořadu (71 minut / OGG (co to je?) / 50 MB)
    komentujte pořad

    Armáda den po volbách pořádá zastrašovací manévry v centru města: (foto Filip Pospíšil)
    Fotky Filipa Pospíšila z Ázerbajdžánu.
    Veselá podzimní besídka (7. listopadu 2003). Myf pouští depresivní hudbu, Klokánek k tomu čte básničky a další texty. Pěkný podzim!
    [play]záznam pořadu (82 minut / OGG (co to je?) / 60 MB)
    komentujte pořad

    Jazzová improvizace v hudbě i povídání (31. října 2003)
    Živý koncert (kolikrát se vám to v rádiu poštěstí!) Svoboda & Vetešník Jazz Dua. Jiří Vetešník (mimo jiné i výtvarník) si pro tuto příležitost kupuje novou kytaru, spolu s panem Svobodou roznášejí spousty letáků a rozlepují spousty samolepek, zvoucí na na jejich on-line vystoupení, aby se v éteru sami nebáli :)
    [play]záznam pořadu (110 minut / OGG (co to je?) / 77 MB)
    komentujte pořad
    Hledači světového míru. V sobotu 25. 10. proběhla v kostele u Salvátora a v Lucerně v Praze konference, na níž zástupci všemožných věr a filosofií hledali způsoby jak dojít světového míru a harmonie. Je to vůbec možné? Jak by si to představovali? Poslouchejte!
    [play]Záznam pořadu (68 minut / OGG Vorbis / 32MB)
    komentujte pořad

    Rozhovor se skupinou Tara Fuki (17. 10. 2003). Jsou to dvě krásné ženy ze Slezska, které hrají na violoncella a k tomu polsky zpívají. Piosenki do snu.
    [play]Záznam pořadu (65 minut / OGG Vorbis / 31MB)
    debata
    Šanghajská alternativní kultura (3. 10. 2003.) Filmař Martin Blažíček promítal český filmy v čínský Šanghaji. Při té příležitosti poznal tamější underground. Čínská alternativní hudba. Od klasických témat přes cenzora, který ve volném čase skládá zvukové úlety, až po zaseklá CD s čínskou operou.
    [play]Záznam pořadu (91 minut / OGG / 65 MB)
    debata
    Jitro kouzelníků - titulní stránka


    prostor poskytuje Eldar.cz radioAKROPOLIS Creative Commons License
    This work is licensed under a Creative Commons License.