Ž  Í  Ž  A  L  A    

 


Různé

Celozrnné pečení

Pšenice

Celozrnná mouka velmi zvýrazňuje chuť kvasnic, proto jejich množství při pečení snížíme - na 1 kg mouky použijeme 10 - 20 g kvasnic. Tím se sice prodlouží doba kynutí, ale pečivo je chutnější.

Kynuté těsto (na koláče, vánočky...)
300 - 400 g celozrnné mouky, 25 g másla, 50 g přírodního cukru, 1/4 l mléka, 5 g kvasnic, 1 žloutek nebo celé vejce, špetka soli, vejce na potření

Připravíme si kvásek - rozetřeme kvasnice s trochou cukru, zalejeme trochou vlažného mléka a necháme v teple vykynout. K vykynutému kvásku přidáme do mísy cukr, část mouky a pomalu přiléváme mléko, v němž jsme rozkvedlali vejce a sůl, nakonec přidáme tuk, podle potřeby mouku. Důkladně promícháme, až je těsto hladké. Poprášíme je moukou, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo.
Vykynuté těsto zpracujeme v žádané tvary a dáme je dokynout na plech na 20 - 30 minut. Před vložením do trouby potřeme pečivo žloutkem, mlékem nebo vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě, zpočátku ji neotvíráme, aby pečivo nekleslo.
Při přípravě vánočky zvýšíme množství cukru na 50 g, přidáme rozinky a rozsekané mandle. Vánočku po krátkém pečení dopékáme při střední teplotě. Hotovou ji potřeme máslem nebo mlékem.
Drobenku na koláče připravíme ze 40 g celozrnné mouky, 20 g přírodního cukru a 10 g másla.

Slané kynuté pečivo (na grahamy, pletýnky...)
500 - 700 g celozrnné mouky, 2 lžíce oleje, 1/2 l vody, 1 lžička soli, 2 lžičky mletého kmínu, 10 g kvasnic

Postup je stejný jako u předchozího receptu. Před pečením potíráme pečivo mlékem.

 

Piškotové těsto (na rolády, bábovky, dorty)
100 - 120 g jemné celozrnné mouky, 80 g přírodního cukru, 4 středně velká vejce

Z bílků a trochy cukru ušleháme hodně tuhý sníh. Za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky a zbytek cukru, až je těsto husté jako krém. Pak opatrně po lžicích přidáváme mouku tak, že těsto jen lehce obracíme. Plech nebo formu vytřeme tukem a vysypeme moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě. Vysoké tvary - bábovku, dorty - klademe do studené trouby.

Mrkvová bábovka
Nastrouháme 200 - 300 g mrkve. Přidáme1 vejce, 4 lžíce vody, 250 g celozrnné mouky, 3 lžíce oleje, 1 - 2 lžičky jedlé sody nebo 1/2 prášku do pečiva, případně trochu rozinek. Pečeme ve vymazané a vysypané formě.

Jablečná páje
2 šálky celozrnné mouky, 2 lžíce medu, 3 lžíce oleje, na špičku nože skořice
Náplň: 1 kg jablek, 150 g rozinek


Nákypovou formu vymažeme olejem, do ní nasypeme neloupaná, nahrubo nakrájená jablka (i s jádřinci) a posypeme je rozinkami. Z ostatních přísad uhněteme sypanku a pokryjeme jí ovoce. Troubu předehřejeme na 250°C. Páji pečeme 30 minut. Podáváme ji teplou.

Kmínové tyčinky
250 g celozrnné mouky, 120 g rostlinného tuku, 6 lžic vody, sůl, 1 - 2 lžičky kmínu, kmín na posypání, vejce na potření

Zpracujeme těsto a necháme ho přes noc odpočinout. Ráno tvoříme tyčinky, potřeme je vejcem nebo kyselou smetanou a posypeme kmínem
   

Převzato z časopisu UM jaro 1990