Pšenice
Celozrnná mouka velmi zvýrazňuje chuť kvasnic,
proto jejich množství při pečení snížíme - na 1 kg mouky použijeme 10
- 20 g kvasnic. Tím se sice prodlouží doba kynutí, ale pečivo je chutnější.
Kynuté těsto (na koláče, vánočky...)
300 - 400 g celozrnné mouky, 25 g másla, 50 g
přírodního cukru, 1/4 l mléka, 5 g kvasnic, 1 žloutek nebo celé vejce,
špetka soli, vejce na potření
Připravíme si kvásek - rozetřeme kvasnice s trochou
cukru, zalejeme trochou vlažného mléka a necháme v teple vykynout. K
vykynutému kvásku přidáme do mísy cukr, část mouky a pomalu přiléváme
mléko, v němž jsme rozkvedlali vejce a sůl, nakonec přidáme tuk, podle
potřeby mouku. Důkladně promícháme, až je těsto hladké. Poprášíme je
moukou, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo.
Vykynuté těsto zpracujeme v žádané tvary a dáme je dokynout na plech
na 20 - 30 minut. Před vložením do trouby potřeme pečivo žloutkem, mlékem
nebo vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě, zpočátku ji neotvíráme, aby pečivo
nekleslo.
Při přípravě vánočky zvýšíme množství cukru na 50 g, přidáme
rozinky a rozsekané mandle. Vánočku po krátkém pečení dopékáme při střední
teplotě. Hotovou ji potřeme máslem nebo mlékem.
Drobenku na koláče připravíme ze 40 g celozrnné mouky, 20 g přírodního
cukru a 10 g másla.
Slané kynuté pečivo (na grahamy, pletýnky...)
500 - 700 g celozrnné mouky, 2 lžíce oleje, 1/2
l vody, 1 lžička soli, 2 lžičky mletého kmínu, 10 g kvasnic
Postup je stejný jako u předchozího receptu. Před
pečením potíráme pečivo mlékem.
|
|
Piškotové těsto (na rolády, bábovky, dorty)
100 - 120 g jemné celozrnné mouky, 80 g přírodního
cukru, 4 středně velká vejce
Z bílků a trochy cukru ušleháme hodně tuhý sníh. Za
stálého šlehání postupně přidáváme žloutky a zbytek cukru, až je těsto
husté jako krém. Pak opatrně po lžicích přidáváme mouku tak, že těsto
jen lehce obracíme. Plech nebo formu vytřeme tukem a vysypeme moukou.
Pečeme ve vyhřáté troubě. Vysoké tvary - bábovku, dorty - klademe do
studené trouby.
Mrkvová bábovka
Nastrouháme 200 - 300 g mrkve. Přidáme1 vejce, 4 lžíce
vody, 250 g celozrnné mouky, 3 lžíce oleje, 1 - 2 lžičky jedlé sody nebo
1/2 prášku do pečiva, případně trochu rozinek. Pečeme ve vymazané a vysypané
formě.
Jablečná páje
2 šálky celozrnné mouky, 2 lžíce medu, 3 lžíce
oleje, na špičku nože skořice
Náplň: 1 kg jablek, 150 g rozinek
Nákypovou formu vymažeme olejem, do ní nasypeme neloupaná,
nahrubo nakrájená jablka (i s jádřinci) a posypeme je rozinkami. Z ostatních
přísad uhněteme sypanku a pokryjeme jí ovoce. Troubu předehřejeme na
250°C. Páji pečeme 30 minut. Podáváme ji teplou.
Kmínové tyčinky
250 g celozrnné mouky, 120 g rostlinného tuku,
6 lžic vody, sůl, 1 - 2 lžičky kmínu, kmín na posypání, vejce na potření
Zpracujeme těsto a necháme ho přes noc odpočinout.
Ráno tvoříme tyčinky, potřeme je vejcem nebo kyselou smetanou a posypeme
kmínem |