Recept
na černý koláč Emily Dickinsonové
(upraveno pro moderní kuchyni)
Do
trouby, na její dno, vložte mělkou nádobu s vodou a troubu předehřejte na
110 °C.
Suroviny:
2 šálky cukru
20 dkg másla
5 vajíček
1/4 šálku melasy
2 šálky mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička hřebíčku
1 lžička muškátového květu
1 lžička skořice
1/2 nastrouhaného muškátového oříšku
1/4 - 1/2 šálku brandy
45 dkg rozinek
30 dkg rybízu
30 dkg citrónu
Postupně přidávejta cukr do másla a míchejte dokud není hmota světlá a
krémová. Přidejte nerozmíchaná vejce a melasu. Dobře rozmíchejte. Prosijte
mouku s práškem do pečiva a kořením do mísy. Pokud používáte neslané máslo,
přidejte ještě 1/2 lžičky soli.
Všechny prosáté přísady rozmíchejte s hmotou z cukru a másla za střídavého
přidávání brandy na kašičku. Vmíchejte rozinky, rybíz a citron.
Těsto přendejte do dvou pekáčů vyložených voskovaným papírem. Pečte při
110 °C 3 hodiny (přibližně). Na poslední půlhodinu pečení vyndejte nádobu
s vodou. Než koláč vyklopíte, nechte ho nejprve schladnout. Nakonec odstraňte
použitý voskový papír a zabalte koláč do čistého.
Rady těch, kteří to zkusili:
Udržujte vodu v rendlíku aspoň na dvou centimetrech, jinak budete mít černou
botu místo koláče.
Zjistila jsem, že kuchyňský pergamenový papír je lepší než voskový. Tento
koláč je tak výborný, že si budete myslet, že ochutnáváte nebe (a taky
že ano).
Obvykle spotřebovávám pouze polovinu z předepsaného množství rozinek, rybízu
a citronu a přesto je koláč stále velmi vydatný.
Čím více je koláč uleželý (na chladném, tmavém místě), tím má lepší chuť.
ED nechávala ten svůj ve sklepě celý měsíc, ale myslím, že lidé 19. století
měli jiný názor na plíseň než my... : )
Sklidila jsem s tímhle koláčem už velký úspěch a peču ho každý rok na Emiliiny
narozeniny.
|
|
Emily
Dickinson's Black Cake Recipe
(updated for modern kitchens)
Place a shallow pan of water on the bottom of the oven. Preheat oven to
225 F.
Ingredients:
2 cups sugar
1/2 pound butter
5 eggs
1/4 cup molasses
2 cups sifted flour
1/2 tsp baking soda
1 tsp cloves
1 tsp mace
1 tsp cinnamon
1/2 nutmeg, ground
1/4-1/2 cup brandy
1 pound raisins
2/3 pound currants
2/3 pound citron
Add sugar gradually to butter; blend until light and creamy. Add unbeaten
eggs & molasses. Beat well. Resift flour with soda and spices. If you're
using unsalted butter, add 1/2 tsp salt.
Beat sifted ingredients into mixture, alternately adding brandy. Stir in
raisins, currants, and citron.
Pour batter into two loaf pans lined with waxed paper.
Bake at 225 F for 3 hours (this is not a typo). Remove pan of water for
last 1/2 hour. Let loaves cool before removing from pans.
Remove paper and wrap in fresh paper.
The submitter's notes from experience:
Keep the water pan 1 inch full; otherwise, you'll have a black brick.
I find that kitchen parchment works better than waxed paper. This cake
is so rich, you'll think you're tasting heaven (well, of course you are).
I usually use only half the listed amounts of raisins, currants, and citron
-- and the cake still weighs a ton.
The longer the cake sits (in a cool, dark spot), the better it will taste.
ED used to put hers in the cellar for a month, but I think 19th century
people had a different attitude toward mold than
we do ... :-)
I've had great success with this recipe and make it every year on ED's
birthday.
|