|
|
|
MMMM
|
|
Mléko
Mléko ničím nenahradíš, praví stará lidová moudrost. Měli bychom je skutečně
pít denně, protože obsahuje látky více než důležité pro náš organismus.
Ale nepleťme se do řemesla lékařům, povězme si o mléce z jiné stránky.
Při nakupování mléka v sáčcích snadno koupíme sáček poškozený, který
nám svým obsahem může znehodnotit i další nákup. Abychom tuto eventualitu
předešli, vezmeme při nákupu sáček do ruky a zlehka jej uprostřed zmáčkneme.
Když kupujeme mléko v láhvi, před vylitím s ní krátce potřepeme,
aby se kapičky smetany na stěnách láhve spojily s mlékem. Láhev můžeme ještě
vypláchnout malym množstvím vody a tu použít například k zadělávání knedlíků.
Aby mléko nezkyslo, přidáme do něho 1 kostku cukru na 1 litr. Můžeme
v něm také rozmíchat na špičku nože kyseliny bórové nebo jedlé sody. Stejnou
službu nám prokáže list křenu vložený do nádoby s mlékem. Při sváření
se mléko nesrazí, vhodíme-li do něj kostku cukru či před svářením vypláchneme
hrnec studenou vodou a neutíráme.
Nezkysne, když do něj před tím, než přijde do varu, přidáme 1/2 kostky
cukru na 1 litr mléka a necháme zchladnout nezakryté.
Mléko při vaření neutíká, když potřeme okraj nádoby tukem. Když jsme
to neudělali a mléko přeteklo, ihned vyvětráme a na kamna kápneme trochu
octa či nasypeme sůl. Připálené mléko ihned přelijte do čisté nádoby, malinko
osolte a v nádobě postavte do studené vody. Jiný způsob radí přelít mléko
do čistého hrnce, zakrýt na 4x složenou vlhkou utěrkou a opět převařit.
Mléko dáváme po svaření jen do nádob určených k tomuto účelu, které zásadně
vyplachujeme vždy studenou vodou a nemyjeme s ostatním nádobím.
Mléko uchováváme v chladu a tmě, protože světlo rozkládá tuk, který
je v mléce obsažen. Zkysnout nenecháváme mléko nikdy v ledničce. Při příliš
nízkých teplotách se v něm totiž rozmnožují bakterie, po nichž mléko nepříjemně
hořkne, místo aby zkyslo. Nejlepší je pokojová teplota.
Chceme-li, aby mléko zkyslo rychleji, přidáme do něj buď Ižíci octa,
nebo Ižíci citrónové šťávy na jeden litr. Chuť bude daleko lahodnější a
takto zkysané mléko můžeme použít jako zálivku na různé zeleninové saláty.
Jestliže necháme zkysat mléko na tvaroh, přidáme do něj trochu soli
- mléko se lépe srazí, nebude se tak rychle kazit a vyrobený tvaroh bude
daleko chutnější. Kyselé mléko můžeme také nahradit obyčejným, přidáme-li
pár kapek citrónové šťávy.
Pomocí mléka můžeme také změkčit starý tvrdý sýr - stačí ho jen namočit
na několik hodin do studeného mléka.
Mléko nám pomáhá čistit skvrny od BORŮVEK, INKOUSTU, OVOCE, TRÁVY,
TŘEŠNÍ a červeného VÍNA, vyčistit kožený NÁBYTEK, NÁBYTEK z teakového dřeva
a lakovou OBUV. Stejně dobře odstraňuje mléko pach z RYB a ZVĚŘINY, zlepšuje
chuť hovězího MASA, upravuje přesolenou POLÉVKU či ZELENINU a zachovává
barvu KVĚTÁKU při vaření.
Skvrny od mléka čistíme okamžitým vypráním v teplé vodě nebo použijeme některý
z dalších způsobů:
- místo potřeme čpavkem, který ihned neutralizujeme octem a vypereme ve
vlažné vodě;
- na skvrnu naneseme kašičku z magnézia a lihu a po zaschnutí z látky vykartáčujeme;
- staré zaschlé skvrny odstraníme čistým lihem nebo směsí jednoho dílu terpentýnového
oleje a dvou dílů citrónové štávy, nakonec látku vypereme
Malý domácí lexikon, vydala MONA, edice Emka
|
|