Ž  Í  Ž  A  L  A    
 
Rady pro domácnost

<< KKKK
  
  Květák

Květák je bohatý sodíkem a vylučuje kyseliny, což našemu organismu více než prospěje. Jíme ho proto také syrový, buď umletý na strojku, nebo na drobno rozsekaný.

Aby zakoupený květák zůstal déle svěží, dáme ho ihned do misky s vodou, pochopitelně spodní částí dolů. Před přípravou ponoříme květák asi na 10 minut do osolené vody, aby vyplaval hmyz a housenky.

Hospodyňky, které si potrpí také na vizuální stránku jídla, potěšíme - květák zůstane při vaření nádherně bílý, pokud přidáte do vody lžíci mléka nebo trochu citrónové šťávy. Vaříme samozřejmě s odkrytou poklicí, aby unikly čpavé látky.

Zmrazený květák není právě nejvábnější - proto jej před úpravou krátce povaříme a do vody přidáme několik kapek octa nebo citrónové štávy. Aby se nám při vaření nešířil kuchyní nepříjemný zápach, přidáme pár kapek citrónové šťávy i do vody při vaření. Další rady najdete pod heslem KAPUSTA.



  
 
A
B
C
D
E
F
G
H
Ch
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z