|
Květák
Květák je bohatý sodíkem a vylučuje kyseliny, což našemu organismu více
než prospěje. Jíme ho proto také syrový, buď umletý na strojku, nebo na
drobno rozsekaný.
Aby zakoupený květák zůstal déle svěží, dáme ho ihned do misky s
vodou, pochopitelně spodní částí dolů. Před přípravou ponoříme květák
asi na 10 minut do osolené vody, aby vyplaval hmyz a housenky.
Hospodyňky, které si potrpí také na vizuální stránku jídla, potěšíme - květák
zůstane při vaření nádherně bílý, pokud přidáte do vody lžíci mléka
nebo trochu citrónové šťávy. Vaříme samozřejmě s odkrytou poklicí, aby unikly
čpavé látky.
Zmrazený květák není právě nejvábnější - proto jej před úpravou
krátce povaříme a do vody přidáme několik kapek octa nebo citrónové štávy.
Aby se nám při vaření nešířil kuchyní nepříjemný zápach, přidáme pár kapek
citrónové šťávy i do vody při vaření. Další rady najdete pod heslem KAPUSTA. |