Ž  Í  Ž  A  L  A    
 
Rady pro domácnost

<< KKKK
  
  Koření

Koření používáme v kuchyni více než často. Ne vždy použijeme to nejvhodnější či naopak mnohé druhy koření pro neznalost nepoužíváme vůbec a ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné zážitky.

V následujícím přehledu jsou uvedena nejpoužívanější a nejznámější koření a jejich použití, bližší čtenář najde pod příslušným heslem.

Bazalka - do polévek, omáček, karbanátků, salátů, i zvěřiny a ryb,
Badyán - do kompotů, likérů, pečiva a čínské kuchyně,
Bedrník - do polévek, salátů a omáček,
Černobýl - na pečenou husu,
Chilli - do marinád, bylinkového octa a olejů, indické a čínské kuchyně,
Dobromysl - na telecí a skopové maso,
Estragon - k pečeným a dušeným masům, do salátů, k nakládání okurek a rajských jablíček,
Fenykl - k nakládání zeleniny (zvláště okurek) a do dýňových kompotů,
Hřebíček - do rýže, sladkých pokrmů, punčů a červeného zelí, mletý do masových šťáv a omáček,
Jalovec - na zvěřinu, zelí, do solných láků a nálevů na maso,
Kardamom - do dušených mas, černé kávy, ovocných salátů a dortů,
Karí - na kuře, vepřové maso, do indických rýžových pokrmů,
Kerblík - do salátů a světlých omáček,
Kmín - na vepřové maso, do zelí, pečiva, k pečení husy a kachny,
Kopr - k nakládání okurek a do okurkových salátů,
Koriandr - k nakládání zeleniny, na krůtu, do pečiva a indické kuchyně,
Levandule - k přípravě ryb,
Libeček - k přípravě polévek a omáček,
Majoránka - do polévek, uzenin, jaternic,
Máta peprná - do marinád, na jehněčí maso,
Meduňka - k aromatizování rýže, do salátů, nápojů, želé a bowlí,
Muškátový květ - do nádivek, polévek a zelí,
Muškátový oříšek - do polévek, zelí a indické kuchyné,
Myrta - do sladkých pokrmů a při uzení masa,
Paprika - do guláše, zeleninovych jídel,
Pepř bílý - univerzální použití,
Pepř černý - univerzální použití
Pepř zelený - na bifteky a paštiky,
Pomerančová kůra - do zavařenin a želé,
Puškvorec - do ovocných salátů a kompotů,
Rozmarýn - na drůbež, ryby a do marinád,
Řeřicha - do salátu z okurek, hlávkového salátu, salátu z rajských jablíček,
Saturejka - do omáček,fazolového a bramborového salátu, kapusty, omáček, k nakládání okurek a zelí,
Sezam - do pečiva
Skořice - na sladké pokrmy, do kávy a svařeného vína,
Šafrán - do polévek a rýžových jídel, dortů a sladkého pečiva,
Šalvěj - na telecí a skopové maso, ryby a drůbež,
Tymián - na drůbež a ryby, do míchaných vajec, k nakládání okurek,
Vanilka - k ovocným pokrmům,
Zázvor - na maso, do polévek, k sladkým pokrmům.



  
 
A
B
C
D
E
F
G
H
Ch
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z