|
Káva
Káva patří u nás mezi nejrozšířenější nápoje a její spotřeba rok od
roku stoupá. Pomineme názory lékařů o škodlivosti jejího nadměrného pití
a raději si povíme několik rad. V horkých dnech kávu raději příliš
nepijte, protože zvyšuje nároky organismu na okysličovací pochody a vede
k rychlejši únavě.
Praženou kávu uchováváme v láhvi z tmavého skla a dobrým uzávěrem.
Před mletím ji lehce nahřejeme - lépe se mele a lépe voní. Podobný způsob
můžeme použít i u již dříve semleté kávy - nahřejeme-li ji před přípravou,
bude daleko voňavější.
Pokud chceme mít v šálku kávy pěknou pěnu, musíme mletou kávu v šálku
zalít menším množstvím vody, zbývající vodu znovu uvést do varu a pak teprve
dolít plný šálek. Labužníci si mohou kávu vylepšit špetkou kakaa. Před přípravou
kávy se má také ohřát všechno kovové náčiní, protože jinak káva zhořkne.
Kávu také vždy zaléváme vodou, která právě přichází do varu. Voda, která
již vře, chuť kávy kazí. Labužníci tvrdí, že nejlepší káva se připraví tak,
že do ní krátce před přelitím vodou přidáme zrnko kuchyňské soli.
Poněkud více si povíme o čištění kávových skvrn, protože se s nimi
setkáváme velmi často:
- především si budeme pamatovat, že skvrny od kávy čistírne pokud možno
co nejdříve, většinou stačí přeprání v horké vodě;
- přírodní tkaniny, jako vlnu, bavlnu a hedvábí, ponoříme ihned do čisté
vody a pak přepereme v mýdlové vodě;
- syntetické látky vypereme ve vodě s přídavkem čistého lihu;
- lněné ubrusy vypereme ihned v horké vodě s přídavkem některého saponátu
(nejlepší je AZUR);
- bílé ubrusy ponoříme na chvíli do studeného mléka, pak je vypereme v saponátu
a dobře vymácháme;
- látky, které můžeme vyvařit, vložíme do studené vody a přivedeme do varu;
- hnědé zabarvení na světlé látce navlhčíme a zakápneme šťávou z citrónu,
pak látku propláchneme ve vlažné vodě;
- starší skvrny vyčistíme nejprve glycerínem, potom horkou vodou a nakonec
peroxidem vodíku;
- vždy na konec každého způsobu čištění vymácháme látku ve studené vodě.
Kávu však můžeme v domácnosti použít i k dalším činnostem. Kávová sedlina
velmi dobře čistí mastné plechy a pekáče, sklenice a láhve a odpady umyvadel
a van. Rozmetená kávová sedlina zbaví dokonale podlahu prachu a odstraní
také pach z lahví. |