|
Kamna
Klasická kamna na pevná paliva patří díky ústřednímu topení, topení
WAW a "nafťákům" pomalu minulosti. Přesto si o nich povězme několik rad.
Před čištěním kamen si namažeme ruce mýdlem (i pod nehty) a necháme
je zaschnout - po skončení nepříjemné a špinavé práce je velmi snadno umyjeme.
Trhliny a pukliny v plotně a kachlových kamnech vyplníme tmelem ze
2 dílů mazlavé hlíny, 1/4 dílu prosívaného dřevěného popele, 1/4 dílu kuchyňské
soli, 1/4 dílu železných pilin a 1/4 dílu tlučeného kamence. K vyplnění
puklin v železných kamnech smísíme železné piliny s práškem z cihel a trochou
cementu. Šamot se vyspraví směsí šamotové moučky s vodním sklem.
Získáte-li chalupu se starými kachlovými kamny, která již jsou značně
zašlá, nebourejte je, ale pokuste se je umýt octovou vodou. Jsou-li
skutečně hodně zašlá, přidejte do octové vody trochu tuhy. Po této jednoduché
proceduře zazáří opět v celé své kráse a stanou se chloubou vašeho víkendového
sídla. Pláty na kamnech natřeme sazemi rozpuštěnými v octě a pak kartáčem
rozetřeme a rozleštíme.
I obyčejné topení v kamnech je vlastně umění. Existuje řada různých
typů kamen na pevná paliva a každý vyžaduje jiný způsob topení, jak snadno
zjistíte v návodu k obsluze. Nemáte-li jej, poraďte se předem raději s někým,
kdo kamnům rozumí - i ta nejlepší kamna na koks vám totiž ani na nejkvalitnější
černé uhlí hořet nebudou. Při zapalování nikdy nepoužívejme petrolej, benzín
apod., protože bychom mohli přijít nejen o kamna. Posypete-li třísky například
solí, budou hořet stejně dobře jako polité petrolejem.
Pamatujte si také, že uhlí vydá větší žár, když ho před přiložením
pokropíme vodou, brikety zase vydrží hořet dále, když je zabalíme do novin.
Uhasínající oheň vzplane, když na něj nasypeme hrst soli. Slupky z brambor
jsou zase dobrým prostředkem k odstranění sazí -stačí je jen přiložit na
oheň.
Nepeče-li trouba stejnoměrně, neochuzujte rodinu o pečené dobroty,
ale vyřešte celý problém velmi jednoduše - dejte na plát do trouby kousek
cukru a počkejte si na skutečně příjemný výsledek.
A konečně poslední rada - tmavé šmouhy nad kamny (ale také nad ústředním
topením) nejlépe odstraní střídka staršího chleba, kterou vyměňujeme podle
potřeby. |