|
Chléb
Chléb patří k našim vůbec nejzákladnějším potravinám a ne vždy s ním hospodaříme
tak, jak bychom měli. Snad proto, že je ho dost a je velmi levný. Neškodilo
by ohlédnout se někdy zpět a uvědomit si, že tomu vždy tak nebylo a že i
dnes je chléb výsledkem obětavé práce mnoha lidí.
Chléb uchováme vláčný nejlépe zabalený v celofánu. Také jej můžeme
nakrájet na plátky, které prokládáme pergamenovým papírem, potom zabalit
do igelitu a uložit v mrazicí části chladničky. Po vyjmutí (třeba po týdnu)
chléb rychle rozmrzne a je jako čerstvý.
Tvrdý chléb můžeme použít k přípravě strouhanky, ale také zabalit
do vlhkého ubrousku či hadříku a položit na 20-25 minut do nepříliš vyhřáté
trouby.
Měkký chléb a měkké moučníky se obvykle těžko krájejí. Když však
ponoříme nůž do horké či studené vody a zlehka otřeme, podaří se nám i z
toho nejměkčího chleba ukrojit slabounké krajíce.
Chléb čistí skvrny od SAZÍ a červeného VÍNA, odstraňuje zápach z
vařené KAPUSTY, žluklého MÁSLA a připálené OMÁČKY, velmi dobře jej můžeme
použít také k čištění zdí.
Malý domácí lexikon, vydala MONA, edice Emka
|