Ž  Í  Ž  A  L  A    
 
Rady pro domácnost

<< CHCH
  
  Chléb

Chléb patří k našim vůbec nejzákladnějším potravinám a ne vždy s ním hospodaříme tak, jak bychom měli. Snad proto, že je ho dost a je velmi levný. Neškodilo by ohlédnout se někdy zpět a uvědomit si, že tomu vždy tak nebylo a že i dnes je chléb výsledkem obětavé práce mnoha lidí.

Chléb uchováme vláčný nejlépe zabalený v celofánu. Také jej můžeme nakrájet na plátky, které prokládáme pergamenovým papírem, potom zabalit do igelitu a uložit v mrazicí části chladničky. Po vyjmutí (třeba po týdnu) chléb rychle rozmrzne a je jako čerstvý.

Tvrdý chléb můžeme použít k přípravě strouhanky, ale také zabalit do vlhkého ubrousku či hadříku a položit na 20-25 minut do nepříliš vyhřáté trouby.

Měkký chléb a měkké moučníky se obvykle těžko krájejí. Když však ponoříme nůž do horké či studené vody a zlehka otřeme, podaří se nám i z toho nejměkčího chleba ukrojit slabounké krajíce.

Chléb čistí skvrny od SAZÍ a červeného VÍNA, odstraňuje zápach z vařené KAPUSTY, žluklého MÁSLA a připálené OMÁČKY, velmi dobře jej můžeme použít také k čištění zdí.

Malý domácí lexikon, vydala MONA, edice Emka



  
 
A
B
C
D
E
F
G
H
Ch
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z