|
Chladnička
Chladnička neboli lednička patří dnes k běžnému vybavení našich domácností
a snad právě proto jí věnujeme někdy tak málo pozornosti. Většinou jí to
vzhledem k dobré konstrukci příliš nevadí, ale měli bychom mít na paměti,
že jí pravidelné odmrazování - pokud nemá automatický odmrazovač - a zvláště
čištění jen a jen prospěje.
Jak správně rozmrazovat chladničku? Existuje řada způsobů a těžko
říci, který je nejlepší a také nejvhodnější. Velmi dobře se však osvědčil
tento: chladničku vypneme, naplníme misky na ledové kostky teplou vodou
(ne však horkou) a postavíme je na výparník. Podle potřeby vodu vyměníme.
Námraza se odlupuje ve velkých plátech a nezanechává v chladničce ani kolem
ní vodní spoušť. Pozor ale, aby se nádobky s teplou vodou nedotkly plastikového
vnitřního pláště, mohl by se teplem zdeformovat.
Po odmrazení vymyjeme chladničku nejlépe teplou vodou s trochou octa,
který odstraňuje zápachy. Nezapomínáme ani na povrch chladničky a její zadní
stranu, která je většinou plná usazeného prachu. Po vymytí necháme chladničku
chvíli vyvětrat. Gumové těsnění umýváme jen teplou vodou a čas od času jej
potřeme glycerínem.
Do chladničky nikdy nedáváme teplé pokrmy, protože bychom ji přetěžovali
a také by se daleko rychleji tvořila námraza. Chladničku také nepřeplňujeme
a pokrmy neklademe na sebe, protože bychom zabránili volnému proudění vzduchu.
Zápach z chladničky odstraníme velmi dobře a rychle tak, že do ní
dáme hrneček s octem.
Pokud potřebujeme nahradit chladničku například na chatě, stačí postavit
láhev s limonádou do kbelíku s pískem, na jehož povrch nasypeme půl kilogramu
soli a přelijeme ji několikrát vodou. Za půl hodiny bude obsah láhve doslova
ledový.
Malý domácí lexikon, vydala MONA, edice Emka
|