|
Čokoláda
Čokoláda je více než dobře známa všem, a proto se omezíme jen na návod,
jak čistit skvrny, které se touto sladkou pochoutkou dají velmi snadno způsobit.
Čerstvé skvrny od čokolády (a také kakaa) proplachujeme čistou vodou
bez přídavku pracího prostředku. Starší skvrny změkčíme nejprve glycerínem,
potom přepereme v saponátové lázni a dobře vymácháme. Pro ženy milující
změnu přinášíme několik dalších způsobů:
- skvrnu potřeme 90% lihem, do něhož jsme přidali pár kapek čpavku, a po
chvíli vypereme;
- na skvrnu přiložíme savý papír a třeme studenou vodou. Savý papír podle
potřeby vyměňujeme;
- syntetické látky nejlépe vyčistí voda s citrónovou šťávou;
- čerstvé skvrny na látkách vytřeme mokrým hadříkem se solí;
- na bílých látkách odstraní skvrny nejlépe čistá voda s trochou čpavku;
- na velmi staré a zatvrzelé skvrny použijeme směs žloutku a glycerínu.
Malý domácí lexikon, vydala MONA, edice Emka
|