|
Cibule
· skladování: Nejlépe ji uchováme tak, že ji po sklizni pověsíme
v pletencích nebo v síťce na chladné větrané místo.
· pach cibule: z úst odstraníme tím, že ji zapijeme douškem
mléka nebo rozžvýkáme několik listů zelené petržele; z nože odstraníme,
když jím projedeme syrovou mrkví nebo ho potřeme trochou navlhčené soli;
z pánve zmizí, jestliže v ní povaříme trochu octové vody, opláchneme a do
sucha vytřeme; z rukou opláchnutím octovou vodou nebo potřením plátkem syrového
celeru
· smažení: jemně nakrájená cibule se nepřipálí a získá hezkou
barvu, když ji napřed vyválíme v mouce a teprve potom smažíme
· krájení: cibule nenutí k slzám, když ji předem nahřejeme
v teplé troubě, když se při krájení díváme do žáru kamen, když namáčíme
nůž při krájení do studené vody nebo když při krájení cibule dýcháme ústy
přes kousek chleba, který si do úst vložíme
Rozkrojená cibule čistí obrazy a rámy obrazů, lakovou obuv a kabelky, chrání
maso před mouchami a odstraňuje skvrny po žehlení. Šťáva z cibule lepí velmi
dobře papír na kov.
1000 pro domácnost + Malý domácí lexikon |