Ž  Í  Ž  A  L  A    
 
Rady pro domácnost

<< ČččČ
  
  Česnek

Česnek je oblíbenou kuchyňskou kořenící pří sadou, bez níž si některé pokrmy nedovedeme vůbec představit.

Nejlépe jej uchováme tak, že do vyvrtaných otvorů v lepenkové krabici nebo stojánku na vajíčka vložíme jednu paličku vedle druhé a uložíme v chladné a temné místnosti.

Stroužky česneku rychleji oloupeme, když je na chvíli ponoříme do vroucí vody. I oloupané nám poměrně dlouho nevyschnou vložené do malé skleničky s čistým stolním olejem.

Zápach z česneku odstraníme podobně jako zápach z CIBULE, z rukou jej odstraní petrželová nať, kterou několikrát v dlani promneme. Zamilované milovníky česneku, topinek a bramboráků upozorňujeme, že přidají-li do těchto (i jiných) pokrmů více na drobno nasekané zelené petrželové natě, nejen zvýší obsah vitamínu C, ale také značně zmírní česnekový pach.

Malý domácí lexikon, vydala MONA, edice Emka



  
 
A
B
C
D
E
F
G
H
Ch
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z