|
Česnek
Česnek je oblíbenou kuchyňskou kořenící pří sadou, bez níž si některé pokrmy
nedovedeme vůbec představit.
Nejlépe jej uchováme tak, že do vyvrtaných otvorů v lepenkové krabici
nebo stojánku na vajíčka vložíme jednu paličku vedle druhé a uložíme v chladné
a temné místnosti.
Stroužky česneku rychleji oloupeme, když je na chvíli ponoříme do
vroucí vody. I oloupané nám poměrně dlouho nevyschnou vložené do malé skleničky
s čistým stolním olejem.
Zápach z česneku odstraníme podobně jako zápach z CIBULE, z rukou
jej odstraní petrželová nať, kterou několikrát v dlani promneme. Zamilované
milovníky česneku, topinek a bramboráků upozorňujeme, že přidají-li do těchto
(i jiných) pokrmů více na drobno nasekané zelené petrželové natě, nejen
zvýší obsah vitamínu C, ale také značně zmírní česnekový pach.
Malý domácí lexikon, vydala MONA, edice Emka
|