|
Čaj
Dobrý čaj připravíme, když čaj vysypeme do konvice, kterou předem nahřejeme
tím, že ji vypláchneme vařící vodou. Přelejeme čaj vařící vodou, přikryjeme
a necháme chvíli stát. Procedíme a ředíme další vařící vodou.
- heřmánkový: byliny vsypeme do vařící vody, necháme přejít var,
zakryjeme pokličkou a odstavíme. Ustálý slejeme nebo přecedíme přes jemné
sítko a ochutíme cukrem nebo medem, popřípadě také citronovou šťávou;
- šípkový: vaříme z rozdrcených usušených šípků. Na jeden šálek dáme
jednu lžičku šípků. Vsypeme ji do vařící vody a vaříme 10 minut. Pak čaj
odstavíme, přikryjeme pokličkou a za chvíli procedíme hustým sítkem. Šípek
je dobrým zdrojem vitaminu C v zimě.
Malý domácí lexikon, vydala MONA, edice Emka
|