Ž  Í  Ž  A  L  A    
 
Rady pro domácnost

<< BBBB
  
  Brambory

Brambory patří k nejzákladnějším potravinám naší kuchyně. Aby nám při zimním uskladnění vydržely co nejdéle, ukládáme je vždy v suchu, temnu a chladnu, nejlépe do prostorné bedny. Příliš proudící vzduch však bramborám neprospívá, protože rychle vysychají. Před uložením brambory přebereme a necháme asi týden volně rozložené větrat. Teprve potom je uložíme. Nezachováte-li se podle této rady, budete nejspíše celou zimu zcela neprávem svolávat hromy a blesky na hlavy našich zemědělců, že dodávají na trh tak odporně páchnoucí brambory.

Začnou-li brambory klíčit, klíčky ulamujeme a nejpozději počátkem března brambory přeházíme z jedné bedny do druhé, aby se provětraly. Pokud to děláme častěji, nemůžeme tím nic pokazit, právě naopak.

Namrzlé brambory přeneseme do tepla a necháme je tam několik dnů "vydýchat". Tím ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Tyto brambory vaříme tak, že je oloupáme, namočíme do teplé vody a uvedeme do varu. První vodu slijeme a teprve ve druhé vodě je dovaříme. Pro zlepšení chuti můžeme do vody přidat trochu octa. Podobným způsobem zbavíme také staré brambory jejich nepříjemné chuti.

Řada hospodyněk dělá chybu již při loupání brambor. Měli bychom je vždy loupat pouze škrabkou z nerezavějící oceli a vždy jen tenkou slupku, protože právě pod ní je uloženo nejvíce nerostných látek a vitamínu C. Nové brambory můžeme také oloupat pomocí žínky Arconel.

Na jaře nevaříme brambory ve slupce protože v nich značně stoupl obsah solaninu a brambory i vývar by mohly vyvolat příznaky otravy. Brambory proto loupáme za syrova, zelená místa i očka vykrajujeme a vývar vyléváme.

Oloupané brambory (i jablka) neztmavnou, když je ponoříme do vody s trochou soli nebo citrónové šťávy.

Pokud chceme uvařit brambory co nejrychleji a nemáme k dispozici tlakový hrnec, přidáme k nim, jakmile se začnou vařit, Ižičku másla. Stejný účinek má také sklenka světlého piva.

Opékáme-li brambory v omastku, posypeme je před opékáním hrubou moukou. Opečou se nejen krásně do růžova, ale budou také daleko křehčí.

Malý domácí lexikon, vydala MONA, edice Emka



  
 
A
B
C
D
E
F
G
H
Ch
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z