|
Bílek
Vaječný bílek používáme v domácnosti především k šlehání sněhu, který
je důležitou součástí celé řady pokrmů. Chceme-li ušlehat sníh pevný a tuhý,
přidáme do bílků před šleháním špetku soli. Bílky na šlehání nemají být
vzdor vžitému názoru studené, nejlépe se ušlehají při teplotě okolo 20°C.
Sníh z bílků je dobrým lepidlem k nalepování papíru na sklo. Sníh
necháme roztéci, papír jím potřeme a provlhčíme, přitlačíme na sklo a měkkým,
čistým hadříkem jej na chvíli přitlačíme. S úspěchem můžeme tohoto návodu
použít při lepení štítků na sklenice s kompotem nebo při nalepování výzdoby
do oken. Má totiž tu výhodu, že se dá velmi snadno smýt i se zbytky lepidla
teplou vodou. Stejně dobře lepí vaječný bílek také porcelán a sklo, čistí
aktovky a zašlé vazby kožených knih.
Čerstvou skvrnu od bílku odstraníme vypráním ve studené nebo vlažné
vodě (nikdy ne teplé či dokonce horké), starší vyčistíme čpavkem.
Malý domácí lexikon, vydala MONA, edice Emka
|