Ž  Í  Ž  A  L  A    
 
Rady pro domácnost

<< BBBB
  
  Bílek

Vaječný bílek používáme v domácnosti především k šlehání sněhu, který je důležitou součástí celé řady pokrmů. Chceme-li ušlehat sníh pevný a tuhý, přidáme do bílků před šleháním špetku soli. Bílky na šlehání nemají být vzdor vžitému názoru studené, nejlépe se ušlehají při teplotě okolo 20°C.

Sníh z bílků je dobrým lepidlem k nalepování papíru na sklo. Sníh necháme roztéci, papír jím potřeme a provlhčíme, přitlačíme na sklo a měkkým, čistým hadříkem jej na chvíli přitlačíme. S úspěchem můžeme tohoto návodu použít při lepení štítků na sklenice s kompotem nebo při nalepování výzdoby do oken. Má totiž tu výhodu, že se dá velmi snadno smýt i se zbytky lepidla teplou vodou. Stejně dobře lepí vaječný bílek také porcelán a sklo, čistí aktovky a zašlé vazby kožených knih.

Čerstvou skvrnu od bílku odstraníme vypráním ve studené nebo vlažné vodě (nikdy ne teplé či dokonce horké), starší vyčistíme čpavkem.

Malý domácí lexikon, vydala MONA, edice Emka



  
 
A
B
C
D
E
F
G
H
Ch
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z