Potraviny z místních zdrojů
Nyní si ukážeme jeden z nejvýstižnějších příkladů konání podle hesla "Mysli globálně, jednej lokálně!".
Rádi mluvíme o tom, že nám brzy dojde ropa, že příliš znešiěťujeme ovzduší a že produkujeme příliš mnoho obalů.
Zamyslete se. Co se stane, pokud bydlím v Nymburce a koupím si trvanlivé mléko z jižních Čech? Mléko je vyprodukováno, zpracováno a zabaleno. Trvanlivá mléka jsou balena do tzv. tetrapaků, které recyklujeme celkem obtížně, pokud se někde tyto obaly třídí, odvážejí se na zpracování do Německa. Mimoto trvanlivé mléko je trvanlivé na úkor kvality... Litr mléka je tedy nyní zabalen a putuje po slinici až do středních Čech. Je jasné, že se při tom spotřebuje nemalé množství nafty a vyprodukuje nemalé množství zplodin.
Deset kilometrů od domu, v Poděbradech, je mlékárna, která vyrábí mléko balené do plastikové folie. Vzdálenost, na kterou se mléko přepravuje, je kratěí, obal lehčí a s větší možností recyklace, mléko není trvanlivé a tudíž je relativně kvalitnější. NA krtátkou vzdálenost není potřeba bytelných a komlikovaných (neekologických) obalů. A navíc podporuju místní mlékárnu a nepřímo i zemědělce, kteří jsou dnes ve stále těžší situaci.
V obchodě na rohu stojí vedle sebe mléko ve třech provedeních, ze třech konců republiky. Nyní již vím, pro které se mám sehnout.

A nyní opusťme mléko a shrňme si to ještě jednou obecně.
Potraviny si vybíráme podle:
  • místa výroby - přednost dáváme místním
  • obalu - lépe méně než více
  • "celkové ekologičnosti" - dáváme přednost potravinám z ekofarem
  • a v neposlední řadě dle chuti...

    Zelený klid