Způsob obživy Keltů
To, jak Keltové zajišťovali svoje materiální potřeby, je téměř
logické a řekl bych, že to nikoho nepřekvapí. Na rovinu si
můžeme říci, že roboty na manuální práce neměli. Všechno byli
chudinkové nuceni dělat sami. Jejich obživa záležela hlavně na
pěstování žita, ovsa, ječmene a prosa a na chovu skotu, vepřů a
ovcí. Vepře chovali hlavně na maso, jelikož ostaní druhy masa
(hovězí, skopové) považovali za nechutné a podávali je jen v
nouzi. Šlo tedy o klasickou zemědělskou obživu. Co se
produktivity práce týče (tohle je dnes v módě) byla u Keltů na
značné úrovni, jelikož užívali spousty technicky vyspělých
nástrojů. Důkazem toho je například orání pluhem s pohyblivým
krojítkem, čímž ve své době předstihli i Římany. Dalším
technickým vylepšením bylo používání jednoduchých "kombajnů".
Dozvěděli jsme se tedy, co se v zemědělství pěstovalo, neméně
zajímavé jsou však i konečné produkty, jelikož z vypěstovaného
obilí vyráběli Keltové nejen velké množství druhů pečiva, ale
také i tvz. tekutý chléb, pivo. V teplejších krajích se pak
dostalo i na pěstování vinné révy, potažmo výroby vína.
Kromě plodin potravinářských pak také Keltové pěstovali plodiny
čistě surovinové, například len, mořen barvířský a jiné.
Zpátky na Kelty!