Megacryometeory - ledové bombardování
 


Španělsko:
Americko-španělský vědecký tým bude v průběhu zimy monitorovat Spojené státy kvůli jevu který vědci považují za jeden pozoruhodných následků globálního oteplování: velké koule ledu padající z oblohy. Nepochopitelný fenomén se nejprve objevil v Španělsku před třemi roky a od té doby byl oznámený v několika jiných zemích, včetně Spojených států. Vědci nazývají padající objekty "megacryometeory"
"Nebojím se že blok ledu se zřítí přímo na vaši hlavu," říká Dr. Jesus Martinez-Frias ze střediska pro Astrobiologii v Madridu. "Mám starosti s tím že velké bloky ledu se tvoří tam kde by neměli existovat."
Ledové koule, který většinou váží 25 až 35 liber (cca 12 - 17 kg) ale mohou být i mnohem větší, proráží díry v střechách domů, rozbíjí automobilová čelní skla a sviští nad lidskými hlavami.
Incidenty tohoto typu mhou být jen počátek, podle Dr. Davida Travise z University of Wisconsin-Whitewater: "Jestliže tvorba megacryometeorů je spojená s globálním oteplováním, jak předpokládáme, je potom poctivé předpokládat že tyto události budou v budoucnu narůstat".
Martinez-Frias je průkopník výzkumu megacryometeorů a začal s výzkumem v lednu 2000, poté co ledové hroudy vážící až až 6.6 libry (cca 3 kg) pršely ve Španělsku po 10 dnů. Zpočátku, vědci fenomén považovali za jedinečný a omezený jen na Španělsko. Během posledních tří let ale nahromadili přesvědčivé důkazy o pádech megacryometeorů po celém světě.
Bylo potvrzeno více jak 50 pádů a výzkumníci věří to je malý zlomek aktuálního výskytu protože spousta událostí se mohla odehrát v neobydlených oblastech či roztála před objevením. Travis řekl že největší výskyt megacrymeteorů spadá do období února a března. Výzkumníci byli schopni analyzovat ledové vzorky z 2000 dopadů díky svědkům kteří udrželi materiál zmrzlý.
Martinezův tým rychle vyloučil nejsnadněji se nabízející vysvětlení. Ledové koule, například, nebyly zmrazená voda z toalet letadel. Led neobsahoval odpad ani dezinfekční prostředky požívané v letadlech. Archivy řízení letového provozu ukázaly že žádná letadla se nepohybovala v oblastech blízko pádu ledu a tak se nejdná o led odloupnutý z křídel letadla.
Kusy trosek z nějaké komety? To samé, laboratorní zkoušky ukázaly že led v megacryometeorech měl stejné složení jako led v běžné pozemských kroupách.
Stejně jako kroupy obsahují prašné částečky a vzduchové bublinky nalézané v krupobití. Podstaný rozdíl ale je že megacryometeory se tvoří na obloze bez mráčku a tím vzdorují všem poznatkům o tom jak se tvoří "konvenční" kroupy.
Charles Knight expert z University Corporation for Atmospheric Research in Boulder, Colo, hodnotí vědecká pojednání o megacryometeorech, vysvětlující jev neobvyklými atmosférickými podmínkami a spojením s globálním oteplováním za pravděpodobně špatná, ačkoli ani on nemá lepší.
Globální oteplování zahrnuje vyšší teploty na zemském povrchu, ale vytváří chladnější podmínky v stratosféře, nejhořejší části atmosféry, podle Travise.
Ten spojuje megacryometeorické události s neobvyklými podmínkami v "tropopauze," hranici mezi troposférou ( spodní atmosféra) a stratosférou. Jedná se o oblast 5 až 9 milí nad povrchem, tropopauza označuje ohraničení mraků a je důležitá ve vývoji bouří.
Globální oteplování může způsobovat že tropopauza je chladnější, vlhčí a více turbulentní, a vytváří podmínky ve kterém ideální krystaly rostou jako běžné kroupy v mracích, řekl Travis.

Podle článku Michaela Woodse,
Hade, 27.12.2003

Nicméně mi nedá abych nepřipojil k tomuto článku vlastní postřehy. Jistě jste zaregistrovali že termín "globální oteplování" se stal velice populárním zaklínadlem, kterým se zaklíná kdejaký problém, či záhada.
Proto je dobré připomenout i případě "ledového bombardování" několik důležitých faktů.
Tak především, není pravda že jev je známý až od "bombardování" před třemi lety ve Španělsku. Tím samozřejmě souvislost s globálními změnami klimatu jaksi mizí.
Jeden z prvních seriózních záznamů pochází od francouzského astronoma Camille Falmmariona, který v době Karla Velikého popisuje pád ledového cvalíka o rozměru 4,5x2x3,5 metru.
V roce 1802 pak spadl do Maďarska půlkubíkový blok ledu, roku 1828 v Indii blok o straně 1m. Impozantní objekt dopadl 13.8.1849 v Ord, Rosshire a "kroupa" měla dle Times obvod 6 metrů!
V květnu 1877 zabilo ledové bombardování v Texasu tisíce ovcí.
V roce 1921 v Potlandu v Oregonu pršely z nebe kusy ledu spolu s kusy bílé látky která vypadala jako porcelán.
V listopadu roku 1950 byla jedna farma v Devonu zavalena kusy ledu o průměru talíře. Obětí byla jedna ovce - kus ledu o váze 6,5kg jí zlomil vaz.
Ještě bizarnější smrt postihla 10.1.1951 jednoho tesaře u Dusseldorfu. Při práci na střeše ho probodlo ledové kopí tlusté 15 centimetrů a dlouhé 2 metry.
4. července 1953 velké kusy ledu rostřílely několik automobilů na American Avenue v Long Beach v Kalifornii.
Všechny případy mají jedno společné, bombardování vždy vypuklo jaksi zčista jasna...

A malou poznámku závěrem. Kdyby z oblohy pouze padal jen led.. Často jsou to věci mnohem, mnohem děsivější, ale o tom zase někdy příště...

Hade, 28.12.2003