Úvodník
Změnil se svět? Změní se?
Když jsem viděl na CNN záběry američanů, obtloustlých, zažraných do svého byznysu, nyní zasypaných prachem a nechápavě zírajících, brečících a ptajících se Boha, měl jsem pocit, že se TO stalo. Že lidi namačkaný ve svejch kouzelnejch ulitách, pomalu se pohybující světem s drobnýma očima na šťopkách, který zastrčí při náznaku průseru, možná pochopili. Když jsem zíral na hroutící se WTC a Pentagon, symboly americké ekonomiky (jež prý ze 2/3 stojí na utrácení za zbytečný věci), zdálo se mi, že se hroutí konzumní paradigma.
Paradigma, který už dlouho vypadá tak absurdně, o kterým se zdá, že roste jen jedním směrem – ekonomickým a výkonovým – který v podstatě nikam nevede. Že máme čím dál víc a čím dál víc chceme a jsme povrchnější a pustější uvnitř. Že se nedokážeme radovat z kapek rosy a květin a svobody ptáků na obloze a velryb v mořích. Naopak, necháváme si je servírovat mrtvé na talíři.
Svět se dal do pohybu, věci, které byly napjaté, praskly. Izraelské tanky v Palestině, neznámé rakety bombardují Kábul.
Američané si nedokáží představit, že by sledovali své oblíbené akční filmy (které hltavě a ochotně polyká i konzum české společnosti), jejich výroba byla pozastavena, v televizích v USA prý dokonce neběží ani reklamy. To, nad čím lidi dřív žrali popcorn a chechtali se nad hláškami hlavních hrdinů, nyní donutilo k pláči a motlitbám celý svět. Už to není k smíchu. A asi už nikdy nebude.
Až opadne šok, snad se zase všichni zamyslíme. Nad křehkostí tohoto světa, který se tváří být silným či spíše siláckým. Nad nemocí naší společnosti, která nejen v Arabech a Američanech vyvolává nenávist a touhu po pomstě. Nad absurditou neustálého honu za dražším, výkonnějším a rychlejším.
A jestli nás to netrkne teď, kdy potom? Co by se muselo stát, abychom viděli?
Kangaroo, 14. 9. 2001
Socha svobody a N. Y. v plamenech
Před týdnem bychom nad tím klidně žrali popcorn a bavili se (foto AP)

Dalajlama se modlí za oběti útoků
Dalajlama se modlí za oběti útoků. Příklad muže, který bez použití špetky násilí dosáhl světové známosti problému své země a solidarity milionů lidí na celém světě. USA po okupaci podporovaly nezávislost Tibetu. Později přestaly, toužíc po korektních politických a ekonomických vztazích s Čínou. Nyní USA považují Čínu za svého spojence (foto AP)

[ další úvodníky ]

Š 2001 Eldar
(Hade, Kangaroo, Picard)
Všechna práva vyhrazena
Pište nám svoje nápady a připomínky!