Mars – vodní svět? 

  Důkazy se množí, ale vědci nic neprozradí


Leonard David

 

PASADENA, Kalifornie – Jak vědci vyhodnocují data z Opportunity, přibývají důkazy, že Mars byl kdysi světem bohatým na vodu. Opportunity usilovně pracuje v malém kráteru na Meridiani Planum. Tato informace může vést k biologické informační bombě, kdy shledáme, že rudá planeta byla, nebo dosud může být mimozemským domovem života. 
V laboratoři tryskových pohonů JLP v Pasadeně se evidentně šušká, že ve výzkumu Marsu možná dojde k něčemu úžasnému.
Opportunity bezesporu spoléhá na základní vzorek geologických dat. Používá řadu nástrojů, které veze robot velikosti golfového vozíku – od spektrometrů, přes drtič kamenů, kamery až po silný mikroskop – a vědci pozorně skládají historický portrét vlkého a divokého světa.
Někteří vědci se domnívají, že místo, po kterém se teď Opportunity pohybuje, mohlo být kdysi dnem oceánu nebo jezera. Ale co robot na Meridiani Planum skutečně objevil je zatím obestřeno tajemným mlčením.
Tyto nálezy a jejich dopad jsou nechávány na velkou tiskovou konferenci, která se má konat začátkem příštího týdne- ale jen pokud bude dosaženo jednoty vědců a shody na tom, jak a kdo z nich odhalí převratné nálezy.
Ukazuje se, že i v otázce Marsu hraje větší roli ego a politika spíše než věda.
 
Věda se trefila do černého
Je jasné, že umístěním Opportunity do malého kráteru s množstvím skal se věda také trefila do černého. Robot krouží po kráteru o průměru nějakých 22m a hlubokého 3m. Také se zdá, že jsou k dipozici další vědecká měření, která si vědci nechávají pro sebe.
Robot našel místo plné hematitu – minerálu, který většinou, ale ne vždy, vzniká za přítomnosti vody. A pak ty podivné kuličky, které se našly v hlíně a ve skále. Buď mohou mít vztah k vodě, nebo mohly vzniknout v důsledku dopadu meteoru nebo chrlení sopky.
Několik kuliček bylo rozpůleno a zaznamenán vzhled jejich vnitřku. Skvrny kuliček, nebo „bobulí“, jak jim někdo říká, prošly zkouškou spektrometru, kteý měl odhalit jejich minerální a chemické složení. Zvětšené snímky hlíny a skály také ukázaly nitkovité útvary a dokonce i zvláštní objekt, který vypadá jako těstovinové vřeténko.
 
Směs rozpuštěných solí
Spekuluje se o tom, zda hlína zpod kol Spiritu a Opportunity neobsahuje malé množství směsi vody se solí. Tato směs je možná udržována přítomností solí nízko pod bodem mrazu čisté vody, a tak se zde voda nenalézá v tekuté formě.
Opportunity se vrátila k některým místům obnažené horniny, která vypadají jako „cross-beds“ sedimenty, formující se v prostředích pláží, řek a písečných dun. S použitím brusky na kámen Rock Abrasion Tool (RAT) robot provedl několik čištění a drcení odhalené horniny. 
„Cross-beds“ jsou vzorce zahnutých linií nebo stop, které nacházíme ve vrsvách pískovce nebo jiných sedimentárních hornin. Cross-bedding naznačuje hlavní směr a sílu větru nebo vody, kterými byly původně usazeniny formovány.
 
Už na dohled
Výzkum Opportunity je "probíhajícím procesem", říká Ray Arvidson, zástupce hlavního výzkumníka projektu Mars Exploration Rover (MER) z Washingtonské University v St. Louis. Shromažďujeme data, abychom mohli předložit „smysluplný příběh“, řekl během tiskového brífinku minulý čtvrtek.
"A ten příběh je už na dohled," řekl Arvidson pro SPACE.com . "Ale potřebujeme ukončit probíhající práce a sérii experimentů, dostat sem data z robota, zpracovat je a analyzovat. Pak bude onen příběh hotov“ dodal.   
Podle Arvidsona je ve hře stále několik pracovních hypotéz. Voda figuruje jen v některých z nich. Ta správná se prý ukáže až po dokončení experimentů s obnaženou horninou. 
 
Přestřižení pupeční šňůry
Výzkum Marsu s použitím pojízdných robotů umožnil praktikovat „objevitelskou vědu“ přímo na místě. Říká to další vědec, Albert Haldeman z MER. Přirovnal práci s marsovským robotem ke způsobu, jak se zkoumá hluboký oceán prostřednictvím dálkově ovládaných ponorných mechanismů. Řekl, že ke zkoumání skal na Marsu se ukázalo nejlepším zaměřit se na krátery. Mobilností jsme tuto možnost získali. Objevy z mikroskopového zobrazovače (Microscopic Imager), pohled na kuličkovité pískovcové útvary, nález většího seskupení kuliček,  pohled na ně na skále, to vše ovlivňuje podle Haldemana myšlení vědců. Dalším krokem bude podle něho odstřižení pupeční šňůry mezi Opportunity a zkoumaným kráterem. Robot by měl vyjet z tohoto místa do širšího terénu Meridiani Planum.
"Není snadné tu šňůru přetnout. Uvnitř týmu to vzbuzuje určité napětí.“ řekl Haldeman.
 
Mučivé náznaky
Vědci pozorně analyzují data o skále, zaslaná robotem Opportunity. Chtějí mít jistotu, že je pochopili správně. Již nyní existují určité „mučivé náznaky“, které hovoří o možném vlivu vody. Sestavení příběhu podle Haldemana vyžaduje velkou obezřetnost a rozvahu. Základem je široké spektrum názorů a různé stupně odbornosti. Jak vysvětluje Haldeman, vědci jsou se svými závěry opatrní. Ba co víc, jejich výsledky musí obstát před experty mimo samotné týmy výzkumníků spojených s roboty.
"Spousta geologů mimo nás se dívá na obrázky z Marsu, a pomalu začínají slintat nadšením“ řekl Haldeman. „Američtí daňoví poplatníci utratili na výzkum 800 milionů dolarů –proto si zaslouží pečlivou analýzu“ dodal.
 
Kluzký svah vede k životu
Vědec Gilbert Levin netrpělive očekává novinky z Marsu, hlavně od Opportunity. Je předsedou výboru a výkonným ředitelem Science of Spherix Incorporated v Beltsville v Marylandu.
Levin je někdejším výzkumníkem sondy Viking. Dlouho se hádal, že jeho experiment na zjištění přítomnosti života s názvem Viking Labeled Release (LR) z roku 1976 odhalil v marsovské hlíně živé mikroorganismy. 
 
V roce 1997 Levin oznámil, že prosté zákonitosti fyziky vedou k nutnosti existence tekuté vody na povrchu Marsu. Následné experimenty podpořily tento názor, a, jak řekl, také posílily závěry projektu Viking ohledně mikrobiologického života na Marsu. Své názory detailně popsal v telefonickém a e-mailovém rozhovoru pro SPACE.com.
Nemohl uvěřit tomu, že tak neprůstřelné důkazy byly tak dlouho odmítány bez zjevného vědeckého opodstatnění.
Nyní všichni pochybovači budou muset přijmout fakt, že na Marsu je tekutá voda, říká Levin. A tím se dostanou odpůrci výsledků projektu Viking na kluzký svah, po kterém sjedou až k životu samotnému.
 

Marsovké bláto

Levin poukazuje na obrázky z Opportunity, které nabízejí jasný důkaz stojaté tekuté vody i tekoucí vody na chladném Marsu. 
Jiné snímky ukazují stopy vozítka zřetelně otištěné v „blátě“. Voda je vytlačena ven z této hmoty. Ihned mrzne, a je vidět lesklý led. Podle Levina jde rozhodně o led, nic jiného. A zdrojem ledu je údajně voda, vytlačená z bláta.
Co se týče kulovitých objektů, které byly nalezeny poblíž Opportunity, má Levin také svůj názor.
Domnívá se, že na Marsu prší takzvaně zespoda nahoru. Že totiž spodní voda vyvěrá skrze půdu a pak na povrchu zamrzá. "Je možné, že tyto malé kuličky se tvoří stejně jako kapky deště, ale zespoda vzhůru“ vysvětluje Levin.
Říká, že solná směs nalezená na Marsu je klíčem k tekuté vodě. Cítí prý, že se o to robotoví experti silně zajímají, protože tekutou vodou začíná cesta k životu.    
"Jde o pomník, který se vědci bojí vztyčit, aniž by proběhl opravdu pečlivý proces průzkumu“ uzavírá Levin.

Překlad: Agrimonrix
Zdroj: http://story.news.yahoo.com/

Související odkazy:

Nové záhady Marsu

Voda na Marsu - podivné závěry podivné výzkumné zprávy NASA, podivné fotografie povrchu planety...