Sedna


 

"Že se to pohybuje po takové excentrické oběžné dráze, že se přibližuje ke Slunci na 76 astronomických jednotek a pak se vzdaluje téměř 1000 astronomických jednotek ven je dokonalá záhada!
Může tam být něco jiného venku co způsobuje, že tento objekt se pohybuje po tak nezvyklé oběžné dráze."

­ Brian Marsden, Direktor, Minor Planet Center,Harvard Smithsonian Astrophysical Observatory
 


Objekt je odhadován odhadován na trochu menší velikost než má Pluto, pohybuje se po velmi bizarní eliptické oběžné dráze ve vzdálenosti od 8 miliard do 93 miliard mil ze Země.
Obrázek: NASA and Space Telescope Science Institute.

 

WASHINGTON 15. března (ČTK) - Američtí astronomové objevili na okraji sluneční soustavy vesmírné těleso, které by mohlo být desátou planetou sluneční soustavy a které je velké asi jako polovina Měsíce. Oznámil to dnes americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Objekt, který je pojmenován Sedna po eskymácké bohyni moře, má průměr 1300 až 1800 kilometrů, tedy více než mají asteroidy, ale méně než ostatní planety. Je to také nejvzdálenější známé vesmírné těleso od Slunce, uvedl na tiskové konferenci v kalifornské Pasadeně Michael Brown z Kalifornského technologického institutu (Caltech).

Sedna je největším objektem obíhajícím kolem Slunce, který byl odhalen od objevu Pluta v roce 1930. Jeho zaznamenání nepochybně znovu rozvíří debaty o definici pojmu planeta, které se objevují právě v souvislosti s Plutem.

Na dotaz, zda je nový objekt možné považovat za planetu, Brown uvedl, že "není přiměřené označovat Sednu za planetu, protože není dost velká". "Ale také si myslíme, že by neměl být za planetu považován ani Pluto," dodal. Sedna je ve srovnání s Plutem asi dvoutřetinová. Sedna je vzdálená od země asi 13 miliard kilometrů. V této oblasti sluneční soustavy teplota nikdy nevystupuje nad minus 240 stupňů Celsia. Slunce oběhne na eliptické dráze jednou za 10.500 let.

Je zabarvena do červena, dodal astronom. "Z takové vzdálenosti se Slunce zdá tak malé, že je možné je schovat za špendlíkovou hlavičku," řekl.

Nové těleso bylo poprvé spatřeno v listopadu v observatoři Palomar v San Diegu 122centimetrovým teleskopem Samuela Oschina. Posléze objev potvrdily observatoře v Chile, Španělsku, a v amerických státech Arizona a Havaj. Spitzerův teleskop NASA, který byl nově zprovozněn v srpnu, umožnil odhadnout velikost Sedny.

"Pluto zůstalo planetou jenom proto, že je to jediné takové těleso objevené v Americe a Američané nás před pěti lety přehlasovali, když se jednalo o to, zda je to planeta," řekl ČTK Miloš Tichý z jihočeské observatoře na Kleti, která rovněž pozoruje tato tělesa.

"Musíme si klást otázku, zda máme doopravdy planet devět nebo jenom osm, protože planeta Pluto, kdyby byla objevena dnes, asi by za planetu považována nebyla," souhlasí s Tichým ředitel pražské Hvězdárny a planetária Marcel Grün. Za drahou Neptunu v takzvaném Kuiperově pásu jsou podle něj stovky menších těles typu planetek. Tato malá tělesa o velikostech od několika set do několika tisíc kilometrů jsou vlastně reprezentována zatím největším Plutem s měsícem Cháronem.

Nyní se přichází s novým objevem zhruba o tři miliardy kilometrů dál, než obíhá kolem slunce Pluto. Je zhruba stejně velké. Na rozdíl od ostatních menších těles má dráhu nezávislou na Plutu. "Mohli bychom hovořit o tom, že v tom dosavadním pojetí jde o další planetu sluneční soustavy," připustil Grün. Takových těles o průměru několika tisíc kilometrů se ale podle předpokladu astronomů pohybuje v Kuiperově pásu čtyři až pět. Můžeme tedy očekávat objevy dalších planet, dodal.

Další doplňující informace: http://www.planetky.cz/article.php3?sid=109&mode=thread&order=0&thold=0