Záhada kaňonu Chaco


Po letech náročného výzkumu kaňonu Chaco v Novém Mexiku máme více otázek, než odpovědí. Velká puebla, známá jako "Velké domy" jsou rozlišovacím znakem kultury, která v této oblasti kvetla cca v letech 850-1250 n.l. Deset masivních staveb, některé o výšce čtyřpatrového domu, v sobě skrývá na 3 tis. místností. Pueblo Bonito mělo rozměry římského Kolosea. Vybudovat tato puebla se rozhodly generace Prastarých, známých jako Anasazi. Znamenalo to přepravit pískovec seshora z výše položených skal, a navíc stavební dřevo na výstavbu čtyřpatrových budov zde nebylo k dispozici. Moderní výzkum prokázal, že stromy se sem dopravovaly ze vzdálenosti více než 50 mil. Nedařilo se zde příliš ani zemědělství, takže potrava pro tisíce dělníků byla dovážena též.
Zvláštností mnoha zdejších staveb je, že nejsou postaveny pouze v souladu s pohybem slunce, ale také v rámci 18,5 ročního lunárního cyklu. To nenacházíme u žádné jiné civilizace. Je zde také 200 mil přímých silnic širokých 8-12 m. A to i s vyvýšenými základy, mosty, schodišti a nájezdy. Tyto cesty však z větší části nikam nevedly.
 Po mnoho let převládala domněnka, že "fenomén Chaco" představoval jakési distribuční centrum pro velkou obchodní síť. V troskách bylo nalezeno barevné papouščí peří, měděné zvony a mořské ulity ze vzdálenosti až 3 tis. mil.
Současná archeologie s touto teorií polemizuje. Po podrobnějším zkoumání se jeví pochybným, že by tato puebla byla využívána jako stálá obydlí. Většina místností byla stále oddělena od okolí a izolována od ostatních místností. Nedostatečná ventilace vylučuje vytápění místností ohněm. Vlastně bylo nalezeno jen několik ohnišť. Také je zde jen několik set hrobů. Je málo důkazů o odpadcích z domácností. Ale pokud tyto ohromné budovy nebyly užívány ke každodennímu životu, proč se vůbec stavěly? Nejspíše šlo o ceremoniální středisko, které bylo mezi pravidelnými rituály většinou prázdné.

Současní obyvatelé puebel indiáni Hopi, Zuni a jiní uvádějí, že podle jejich ústních zkazek bylo Chaco zvláštním shromaždištěm, kde se setkávaly mnohé národy a klany a vyměňovaly si své obřadní zvyklosti a zkušenosti. To by vysvětlovalo existenci 15 Velkých Kivas, každé schopné pojmout přes 400 lidí, a přes 100 malých Kivas pro 50-100 osob. Kolem r. 1250 n.l. byly dveře zapečetěny, Kivas spáleny, a okrsek opuštěn. Důvod je záhadou dodes. Kaňon Chaco je na seznamu světových památek World Heritage List spolu s místy jako jsou egyptské pyramidy, Yellowstone, a Velká čínská zeď.
Proč o tomto místě ví tak málo Američanů, ptá se autorka článku Barbara Jolly.

Převzato: ParaNormal.com
Překlad: Agrimonrix,12.12.2003